Mokslininkės teigimu, ketvirtoji viruso banga jau slūgsta, delta atmainai greičiausiai nebepakaks jėgų sukelti dar vieną bangą, o spartus naujos atmainos plitimas menkai tikėtinas.

Svarbiausia sėkmės priežastis – visų gyventojų amžiaus grupių skiepijimas papildoma skiepų doze, kuris, atsižvelgiant į imuninę sistemą, suteikia ilgalaikę ir pranašesnę apsaugą (lyginant su pirmomis dviem dozėmis), sako akademikė.

„Mano skaičiavimais, vos tik žmogus gaus trečią vakciną, apsauga galios metus. Maždaug metus organizmas turės gerą atmintį ir dauguma atveju sugebės įveikti COVID“, – tikina „Hadassah Medical Center“ gydytoja R. Abulafia-Lapid.

Mokslininkė nesiryžta prognozuoti, kiek ilgai papildomos skiepų dozės apsaugos platesnę visuomenę, įskaitant ir tuos, kurie sustiprinančia doze skiepytis neketina, ir sako besitikinti, jog vakcinos padės kontroliuoti naujas atmainas ir užkirs kelią intensyviam jų plitimui nuo šešių iki aštuonių ateinančių mėnesių.

„Žinoma, niekur nesidėsime, naujų atmainų bus, bet dar ne dabar, nes žmones skiepijasi“, – mano ekspertė.

Imunologė ir virusologė R. Abulafia-Lapi savo spėjimus grindžia pavyzdžiais, kaip skiepai įveikė kitas ligas: „Pirmoji dozė imuninei sistemai tarsi pirmoji pamoka, suteikia atmintį, kaip kovoti su konkrečiu virusu. Antroji dozė – priminimas, žinių atnaujinimas. Trečioji dozė dar veiksmingesnis įgūdžių patobulinimas“.

Mokslininkė kaip pavyzdį pateikia skiepo nuo žmogaus papilomos virusą, kuris Izraelyje suteikiamas vos gimus, po dviejų mėnesių ir sulaukus pusės metų, taip pat skiepą nuo hepatito B, kuriuo skiepijama vos gimus, po mėnesių ir pusės metų, bei vakciną nuo rotaviruso, kuria skiepijami dviejų mėnesių, keturių mėnesių ir pusantrų metų mažyliai. Visais atvejais trečioji vakcinos dozė suteikia ilgalaikę apsaugą.

Pastarosiomis savaitėmis sumenkęs naujų atvejų skaičius leido Izraelio ligoninėms pagaliau lengviau atsipūsti, nes sumenko ir sunkių ligonių. Per pastarąsias dvi savaites naujų sunkių COVID-19 atvejų skaičius Izraelyje sumenko kone per pusę – nuo 60 prieš dvi savaites iki 32 sekmadienį.

Mirčių skaičius nuo septynių dienų vidurkio prieš mėnesį, siekusio 25, dabar sumažėjo iki 13, o aktyvių atvejų yra 25 tūkst. 127 – vos trečdalis skaičiaus, koks buvo fiksuojamas rugsėjo viduryje.
Tel Avivo „Sourasky Medical Center“ direktoriaus pavaduotoja, mokslų daktarė Yeali Paran pritaria R. Abulafia-Lapi optimizmui, jog ketvirtoji banga baigėsi, o delta išsikvėpė.

„Manau, kad tai, kas vyksta dabar, yra ketvirtosios bangos pabaiga. O viskas dėl to, kad trys milijonai pasiskiepijo sustiprinančia doze. Tikime, kad situacija tik gerės“, – sako ekspertė ir priduria, kad papildomų dozių poveikis laipsniškas ir nebepalieka abejonių savo nauda.

„Stebėjome progresą kaskart, kai papildoma doze imdavome skiepyti vis kitą amžiaus grupę. Po dviejų ar trijų savaičių infekcijų skaičius sumažėjo, o tada ėmė mažėti ir pacientų ligoninėse“, – džiaugiasi Y. Paran.

Sustabdyti infekcijų bangą ir įveikti konkrečią atmainą nėra vienas ir tas pats. Konkreti atmaina gali sukelti ir dvi ar tris bangas. Y. Paran pritaria kolegei, jog delta atmainos plitimas silpsta, nors ir kokia ji užkrečiama, leidžia daryti išvadą, kad Izraelis sugebėjo nuo šios atmainos apsisaugoti.

Y.Paran teigimu, tai, jog situacija ėmė gerėti kaip tik dabar, labai džiugina, nes artinasi gripo sezonas ir baimintasi dvigubos pandemijos efekto, jeigu vienu metu išaugs sergamumas tiek COVID, tiek gripu.

R. Abulafia-Lapi sako mananti, kad kova su COVID taps neišvengiama gyvenimo dalis ir sustiprinančių dozių reikės reguliariai kas pusę ar dvylika mėnesių: „Tai bus kaip gripas, teks skiepytis kiekvienais metais nuo vis kitos atmainos, kuriai laiku užkirsime kelią“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės