Lloydas Austinas planuoja susitikti su prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir gynybos ministru Andrijumi Taranu. Prieš mažiau nei du mėnesius jie abu lankėsi Vašingtone ir susitiko su prezidentu Joe Bidenu, siekdami gauti JAV paramos garantijų.

Pabrėžiant JAV įsipareigojimą, pirmadienį Ukrainai buvo pristatyta nauja žudyti pritaikytų ginklų ir kitos karinės įrangos dalis iš J. Bideno administracijos patvirtinto 60 mln. dolerių vertės paketo.

Ji skirta padėti Ukrainos pajėgoms išsilaikyti kovoje su prorusiškais sukilėliais šalies rytuose, kuri trunka jau septynerius metus ir kainavo 14 tūkst. gyvybių.

Tačiau, pasak vieno aukšto rango JAV gynybos pareigūno, L. Austino vizito esmė – pabrėžti, kad reikia daugiau reformų reguliuojant gynybos pramonę, stiprinant žmogiškųjų išteklių plėtrą kariuomenėje ir gilinant civilinę ginkluotųjų pajėgų kontrolę.

L. Austinas šią savaitę lankosi trijose valstybėse šalia Juodosios jūros, be Ukrainos, – Sakartvele ir Rumunijoje, kurios jaučia Rusijos keliamą grėsmę ir kurių kariuomenės koordinuoja savo veiksmus su NATO.

Rugpjūčio pabaigoje vykusio vizito Vašingtone metu abi šalys dvišalius santykius pavadino „tvirtesniais nei bet kada anksčiau“ ir baigė rengti Strateginę gynybos programą.

Tačiau Vašingtonui ir toliau nerimą kelia didelė korupcija ir politinė suirutė Ukrainoje.

„Mes skatiname vykdyti gynybos reformas, kad ji būtų atspari Rusijos agresijai“, – sakė pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)