Vyriausybė šiuos pranešimus neigia.

Šie smūgiai žymi naują beveik metus trunkančio karo šalies šiaurėje etapą.

Tai pirmieji pranešimai apie antskrydžius Mekelėje nuo konflikto pradžios pernai lapkritį, nors jų būta kitur Tigrėjaus regione.

„Dabar Mekelėje – oro smūgiai“, – AFP su anonimiškumo sąlyga pranešė vienas humanitarinis šaltinis. Šias atakas patvirtino kitas humanitarinis šaltinis, taip pat du diplomatai ir sukilėlių atstovas.

Pasak šaltinių, pirmasis antskrydis įvyko ryte Mekelės pakraštyje netoli cemento gamyklos. Antrasis maždaug vidurdienį surengtas miesto centre netoli viešbučio „Planet“, kur dažnai būna Tigrėjaus liaudies išvadavimo fronto (TPLF) aukščiausio rango pareigūnų. TPLF yra buvusi regiono valdančioji partija ir vyriausybės karinės operacijos taikinys nuo 2020-ųjų lapkričio.

TPLF paskelbė, kad smūgiais iš oro siekta civilių aukų.

„Pirmadienis Mekelėje yra turgaus diena ir ketinimai yra akivaizdūs“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė TPLF atstovas Getachew Reda.

Pasak vieno ligoninės pareigūno, per oro smūgius žuvo trys žmonės.

Pranešimų nepriklausomai patvirtinti negalima.

Etiopijos vyriausybė savo ruožtu pirmadienį atmetė pranešimus apie gyvybių pareikalavusius oro smūgius Tigrėjaus sostinėje, pavadinusi juos „visišku melu“.

„Nėra jokios priežasties ar plano smogti civiliams Mekelėje, kuri yra Etiopijos dalis ir mūsų pačių piliečių namai. Tai visiškas melas“, – AFP sakė vyriausybės komunikacijos tarnybos vadovas Legesse Tulu.

„Tai yra visiškas ir absoliutus TPLF chuntos melas, skirtas vien suklaidinti tarptautinę bendruomenę, sukurti spaudimą Etiopijos valstybei“, – pridūrė jis.

Etiopijos užsienio reikalų ministerija savo ruožtu apkaltino TPFL „keliant nereikalingą paniką“ ir sakė, kad sukilėliai patys „pradėjo plataus masto nepateisinamas atakas prieš civilius“.

„Etiopijos vyriausybė yra labai nusivylusi tarptautinės bendruomenės nenoru pasmerkti įamžintus TPLF žiaurumus“, – sakoma pranešime, paskelbtame anglų kalba socialiniame tinkle „Twitter“.

Be to, jame TPLF vėl apkaltinta trukdant teikti humanitarinę pagalbą Tigrėjui.

Apie aviacijos smūgius pranešta, vyriausybei, regis, vykdant naują puolimą kare su TPLF, dominavusiu šalies politikoje prieš premjero Abiy Ahmedo atėjimą į valdžią 2018 metais.

Praėjusią savaitę buvo pranešimų apie naujus susirėmimus tarp vyriausybinių pajėgų ir sukilėlių šalia Tigrėjaus esančiame Afarijos regione, kovoms išplitus ir į ten.

Karas kilo pernai lapkritį, kai 2019-ųjų Nobelio taikos premijos laureatas premjeras Abiy Ahmedas nusiuntė karius į Tigrėjų, siekdamas nuversti TPLF – regiono valdančiąją partiją, kadaise vadovavusią visai šaliai. Premjero teigimu, tas žingsnis buvo atsakas į TPLF išpuolius prieš federalinės kariuomenės stovyklas.

Nors vyriausybinės pajėgos greitai užėmė Tigrėjaus miestus, birželio pabaigoje sukilėliai atkovojo didžiąją dalį regiono, įskaitant sostinę Mekelę, o Adis Abebai teko vienašališkai paskelbti paliaubas.

Tačiau kautynės, vėliau išplitusios į kaimyninius Amharos ir Afaro regionus, sukėlė, pasak Jungtinių Tautų, „didžiulę humanitarinę krizę“; dėl jos šimtai tūkstančių žmonių atsidūrė prie bado slenksčio.

Konfliktas pareikalavo jau tūkstančių gyvybių ir privertė apie 2 mln. žmonių palikti savo namus. Be to, gauta daug pranešimų apie įvairius žiaurumus, tokius kaip žudynės ir masinis žaginimas.

JAV grasina paskelbti sankcijas kariaujančioms šalims, jeigu jos neįsipareigos derybų keliu užbaigti konfliktą, galintį destabilizuoti antrą pagal gyventojų skaičių Afrikos valstybę.