Protestuotojai surengė eitynes per Varšuvos centrą nešdamiesi plakatus su užrašais „Sustabdykite kankinimus pasienyje“ ir „Niekas nėra neteisėtas“.

Pastaraisiais mėnesiais tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Artimųjų Rytų, mėgino per Baltarusiją patekti į Europos Sąjungos šalis Lenkiją, Latviją ir Lietuvą.

Migrantai Baltarusijos-Lenkijos pasienyje

Patys migrantai bei pagalbos grupės kaltina Lenkiją migrantų atstūmimu – praktika, kai žmonės verčiami grįžti atgal nuo sienos į Baltarusiją.

Kai kurie protestuotojai Varšuvoje, nerimaudami, kad apgręžtiems migrantams gresia pavojus mirtinai sušalti, rankose laikė plakatus, pagamintus iš terminių antklodžių, kurias dažnai dalija pagalbos grupės.

Kituose Lenkijos miestuose įvyko mažesnio masto protestai, pranešė vietos žiniasklaida.

Pasak Lenkijos, Lietuvos ir Baltarusijos institucijų, nuo tada, kai vasarą išaugo migrantų skaičius, prie ES rytinės sienos žuvo septyni žmonės.

Protestai Lenkijoje dėl migrantų atstūmimo nuo sienos

Ketvirtadienį Lenkijos parlamentas priėmė įstatymą, leidžiantį atstumti migrantus nuo sienos ir nenagrinėti prieglobsčio prašymų, kuriuo pateikia į šalį neteisėtai patekę asmenys.

Įstatymų leidėjai taip pat patvirtino vyriausybės planus pastatyti pasienyje sieną, kuri, kaip manoma, kainuos 353 mln. eurų.

Pagalbos grupės kritikuoja Lenkiją už tai, kad ji paskelbė nepaprastąją padėtį pasienyje, užkirsdama kelią pastangoms padėti migrantams, bei uždraudė prieigą prie nerezidentų, įskaitant žurnalistams.

Protestai Lenkijoje dėl migrantų atstūmimo nuo sienos

Tuo tarpu Briuselis apkaltino Baltarusiją sąmoningai organizuojant padidėjusį sienos kirtimą, kaip atsaką už sankcijas, kurias ES nustatė dėl Minsko represijų prieš opozicijos judėjimą.

Praėjusį mėnesį JT pabėgėlių agentūra ir Tarptautinė migracijos organizacija pareiškė esančios „šokiruotos ir nusivylusios“ dėl migrantų mirčių pasienyje.

Protestai Lenkijoje dėl migrantų atstūmimo nuo sienos

„Žmonių grupės įstrigusios savaitėmis, negalėdamos gauti jokios pagalbos, prieglobsčio ar pagrindinių paslaugų“, – pareiškė organizacijos.

Protestai Lenkijoje dėl migrantų atstūmimo nuo sienos