Apie tai penktadienį paskelbė Christine Goyer, šios agentūros atstovė Lenkijoje.

„UNHCR itin susirūpinusi tuo, kad naujasis Lenkijos įstatymas kenkia pagrindinėms teisėms prašyti prieglobsčio, kurios nustatytos tarptautiniuose ir ES įstatymuose. Patekti į teritoriją ir prašyti prieglobsčio yra pagrindinė žmogaus teisė, taip pat ir tiems asmenims, kurie sieną kerta neteisėtai“, – tviteryje rašė C. Goyer.

Anot JT agentūros, Lenkijos įstatymas prieštarauja 1951 m. Ženevos konvencijai dėl pabėgėlių statuso, kurioje teigiama, kad prieglobsčio prašytojų negalima bausti už neteisėtą sienos kirtimą.

Nepaisant to, Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūra pripažįsta problemas su kuriomis susiduria Lenkija ir, kad valstybės negali naudoti pabėgėlių ir migrantų siekdamos politinių tikslų. Agentūra tikina esanti pasirengusi glaudžiam bendradarbiavimui su Lenkijos valdžia, ieškodama išeities iš migracijos krizės.

Lenkijos parlamentas spalio 14 d. priėmė įstatymą, leidžiantį atstumti migrantus nuo valstybės sienos. Be to, parlamentas pritarė fizinio barjero su judesio davikliais statybai pasienyje su Baltarusija, kuris kainuos 353 mln. eurų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)