PST dar 2015 m. gavo informaciją apie Danijos pilietį, kuris šių metų spalio 13 d. iš lanko su strėlėmis Norvegijoje nužudė 5 žmones ir dar du sužeidė. Jis buvo sulaikytas keturioms savaitėms. Apie tai laikraščiui „Verdens Gang“ sakė PST kovos su terorizmu skyriaus vadovas Arne Christianas Haugstoylis.

Anksčiau manyta, kad vyras negalėtų surengti politiškai motyvuoto išpuolio, pridėjo jis.
Dar labiau buvo sunerimta, kai šis vyras 2017 m. išplatino vaizdo įrašą, kuriame save vadino musulmonu ir pasiuntiniu su misija.

Tačiau žvalgybos tarnybos atstovas Martinas Bernsenas naujienų agentūrai NTB penktadienį sakė, kad vaizdo įrašas nebuvo laikomas nusikalstama grėsme nes jo turinys buvo nekonkretus.

Policija paskelbė, kad Norvegijoje gyvenęs 37 m. danas prisipažino trečiadienio vakarą Kongsberge užpuolęs žmones ir tam panaudojęs lanką su strėlėmis ir kitus ginklus. Anot policijos atstovo spaudai, vyras sutinka su įvykio faktais tačiau neprisiima kriminalinės kaltės.

Teigiama, kad jis gali būti psichiškai nesveikas, o tai nustatyti turės bent du psichiatrai.

PST iš pradžių nusikaltimą tyrė kaip teroristinį išpuolį, bet požiūrį pakeitė kilus abejonėms dėl įtariamojo psichinės būklės.

Įtariamajam artimi žmonės Norvegijos TV kanalui NRK pasakojo, kad vyras seniai kenčia nuo psichikos problemų ir nuo paauglystės buvo atsiskyrėlis.

2018 m. buvo nustatyta, kad danas turi psichikos problemų ir apie tai buvo pranešta sveikatos apsaugos institucijoms.

Pasak M. Bernseno, manoma, kad nusikaltimo motyvas nebuvo ideologinis, nors vyras ir linkęs smurtauti.

Policijos direktoratas pareiškė, kad pareigūnų darbas bus įvertintas turint omenyje bylos rimtumą, nes svarbu nustatyti ar būta klaidų ir išmokti pamokas, kad nedelsiant būtų imtasi priemonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)