Incidentas įvyko tame regione vykstant Rusijos ir Kinijos karo laivynų pratyboms.

Rusijos gynybos ministerijos pranešime sakoma, kad apie 17 val. vietos (11 val. Lietuvos) laiku amerikiečių eskadrinis minininkas „USS Chafee“, jau kelias dienas plaukiojantis Japonijos jūroje, „priartėjo prie Rusijos Federacijos teritorinių vandenų ir mėgino pažeisti sieną“.

Rusijos kovos su povandeniniais laivais laivas „Admiral Tribuc“ pasiuntė perspėjimą JAV minininkui, kad „tokie veiksmai nepriimtini“.

Tačiau „USS Chafee“ perspėjimą ignoravo ir „ėmėsi veiksmų Rusijos Federacijos valstybės sienai pažeisti“, nurodė Gynybos ministerija.

„Veikdamas pagal tarptautines laivybos taisykles „Admiral Tribuc“ pasuko kursu, kad išvytų įsibrovėlį iš Rusijos teritorinių vandenų“.

Abu laivai priartėjo iki mažiau kaip 60 metrų vienas nuo kito, tuomet „USS Chafee“ apsigręžė ir pradėjo plaukti „priešingu kursu“.

Tuo metu JAV Karinės jūrų pajėgos pareiškė, kad Rusijos pranešimas yra „klaidingas“.

Laivyno pranešime sakoma, kad jo laivas „vykdė įprastas operacijas tarptautiniuose vandenyse Japonijos jūroje“. Anot amerikiečių kariškių, kai „USS Chafee“ ruošėsi „skraidymo operacijoms“, prie minininko priplaukė Rusijos laivas, atsidūręs maždaug už 65 metrų nuo amerikiečių.

„Sąveika buvo saugi ir profesionali“, – nurodė JAV karinis laivynas.

Amerikiečių kariškiai pripažino, kad rusai perspėjo juos, jog tame regione vykdomos jų laivyno pratybos, bet šis pranešimas „sąveikos metu negaliojo“.

JAV laivas „vykdė operacijas, laikydamasis tarptautinių įstatymų ir papročių“, sakoma pranešime. „Jungtinės Valstijos toliau skraidys, plaukios ir veiks visu, kur leidžia tarptautinė teisė“, – pabrėžė kariškiai.

Su Rusijos karinėmis jūrųs pajėgomis susiję incidentai Ramiojo vandenyno regione yra reti. Tačiau regiono vakarinėje dalyje dominuojanti Kinija reguliariai reiškia pasipiktinimą dėl JAV ir jų sąjungininkių pajėgų patruliavimu tarptautiniuose vandenyse, siekiant pabrėžti laivybos laisvę akvatorijose, į kurias pretenzijas reiškia Pekinas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)