49 metų Markas Forkneris buvo pagrindinis asmuo ryšiams tarp orlaivių gamybos milžinės ir JAV federalinės aviacijos administracijos (FAA), su kuriuo buvo konsultuotasi, kai buvo nustatoma, kaip pilotai turėtų būti apmokomi valdyti šiuos lėktuvus.

M. Forkneris „FAA pateikė iš esmės melagingą, netikslią ir neišsamią informaciją apie naują „Boeing 737 MAX“ skrydžių valdymo sistemos komponentą – manevravimo korekcijos sistemą (MCAS), kuri vėliau buvo įvardyta kaip vienas pagrindinių katastrofas 2018 ir 2019 metais lėmusių veiksnių, sakoma JAV teisingumo departamento pranešime.

Remiantis teismo dokumentais, M. Forkneris 2016 metais sužinojo apie svarbų MCAS pakeitimą, turėjusio turėjusio apsaugoti orlaivius nuo smukos, tačiau sąmoningai nusprendė neatskleisti šios informacijos FAA.

Dėl šios priežasties FAA neįvardijo MCAS svarbiuose dokumentuose ar, savo ruožtu, pilotų mokymo vadovuose.

M. Forkneris taip pat kaltinamas sąmokslu prieš „Boeing“ klientus, kurie įsigijo orlaivius „737 MAX“, nes tokiems klientams nebuvo atskleista svarbi informacija.

Remiantis 2020 metų pradžioje paskelbtais dokumentais, buvęs bendrovės pilotas pasigyrė galintis apgauti FAA atstovus, su kuriais palaikė ryšius, kad būtų gautas MCAS sertifikatas.

„Boeing 737 MAX“ buvo oficialiai sertifikuotas 2017 metų kovą, tačiau po dviejų 2018 metų spalį ir 2019 metų kovą įvykusių katastrofų, per kurias žuvo 346 žmonės, šio modelio orlaivių skrydžiai visame pasaulyje 20 mėnesių buvo sustabdyti.

Abiem atvejais MCAS tapo nekontroliuojama dėl klaidingos informacijos, perduotos orlaivio jutiklio.

2020 metų pabaigoje, atlikus MCAS programinės įrangos korekcijas, orlaiviui MAX buvo leista skristi dar kartą.

„Boeing“ pripažino savo atsakomybę už reguliavimo institucijų klaidinimą ir sutiko sumokėti daugiau kaip 2,5 mlrd. JAV dolerių, kad būtų atšaukti tam tikri ieškiniai.

M. Forkneris ketvirtadienį buvo oficialiai apkaltintas Teksaso teisme dėl dviejų sukčiavimo atvejų, susijusių su orlaivių dalimis, ir keturių atvejų, susijusių su sukčiavimu naudojant elektronines ryšio priemones.

Jei M. Forkneris bus pripažintas kaltu, jam gali grėsti iki 100 metų nelaisvės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)