Pranešama, kad užpuolikas sulaikytas.

Pasak policijos, sulaikytam asmeniui yra 25 metai.


Esekso policija pranešė konfiskavusi peilį ir neieškanti su incidentu susijusių žmonių.

D. Amessas kelis kartus padurtas per renginį jo rinkimų apygardoje Pietryčių Anglijoje, pranešė „Sky News“ ir BBC.

Davidas Amessas

Vietos policija neįvardijo D. Amesso kaip nukentėjusiojo, bet patvirtino, kad pareigūnai sureagavo „į iškvietimą dėl padūrimo“, gautą po 12 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku.


„Netrukus buvo suimtas vienas vyras, daugiau nieko nebeieškome“, – nurodė policija.

„Sky News“ ir BBC sakė, kad nukentėjo 69 metų politikas iš premjero Boriso Johnsono Konservatorių partijos.


Vietos savivaldybės tarybos narys Johnas Lambas teigė, kad užpuolikas dūrė serui D. Amessui kelis kartus.

„Tiksliai nežinome, ar sunkūs sužalojimai, bet neatrodo, kad jie būtų menki“, – kalbėjo jis naujienų agentūrai „Reuters“.

Greitosios pagalbos medikai bandė stabilizuoti D. Amesso būklę ir tik paskui išnešti jį iš pastato.

Pastatas tebėra aptvertas policijos užtvara.

Vienas netoli bažnyčios dirbęs liudininkas pasakojo matęs, kaip kažką išvedė iš bažnyčios ir įsodino į policijos automobilį, paskui jam liepė pasišalinti iš teritorijos.

„Tada supratome, kad atsitiko kažkas rimto, – sakė jis LBC. – Po penkių minučių viduje buvęs žmogus papasakojo, kas įvyko, kad dūrė peiliu kelis kartus. Sukrečiantis įvykis. Labai šiurpu, kai taip nutinka šalia vietos, kur dirbi, tokių incidentų čia nebūdavo. Baisiai keista ir tikrai kelią didžiulį stresą.“

„Šiuo baisiu laiku mintimis esu su Davidu Amessu ir jo šeima. Po šios sukrečiančios, pasibaisėtinos žinios meldžiuosi, kad jis visiškai pasveiktų. Šitokio pikto, smurtinio elgesio nevalia toleruoti nei politikoje, nei kokioje kitoje gyvenimo srityje...“ – tviteryje rašė buvęs Konservatorių partijos lyderis Iainas Duncanas Smithas.

B. Johnsonas pareiškė, kad D. Amessas buvo „vienas maloniausių, geriausių, švelniausių žmonių politikoje“.

„Manau, visų mūsų širdys šiandien pilnos šoko ir liūdesio netekus parlamento nario sero Davido Amesso, kuris buvo nužudytas per susitikimą su savo apygardos rinkėjais bažnyčioje, po beveik 40 metų nepertraukiamos tarnybos Esekso žmonėms ir visai Jungtinei Karalystei“, – žurnalistams sakė premjeras.

Jo žmona Carrie, buvusi konservatorių komunikacijos vadovė, tviteryje parašė: „Visiškai gniuždanti žinia apie serą Davidą Amessą.“

„Jis buvo nepaprastai malonus ir geras. Didžiulis gyvūnų mylėtojas ir tikras džentelmenas. Tai visiškai neteisinga. Mintimis esu su jo žmona ir jų vaikais“, – pridūrė ji.

 Davidas Amessas

JK transporto ministras Grantas Shappsas pavadino D. Amessą „atsidavusiu, rūpestingu žmogumi ir tikru parlamentaru, kuris neteko gyvybės tarnaudamas rinkėjams, kuriems jis nenuilstamai dirbo visą savo karjerą“.

D. Amessas – ne pirmas britų parlamentaras, užpultas per kas savaitę vykstančius susitikimus su rinkėjais. Paprastai tokie susitikimai rengiami penktadieniais, kai parlamentas neposėdžiauja.

Prieš 2016 metų referendumą dėl JK narystės Europos Sąjungoje ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas nužudė leiboristų parlamentarę Jo Cox.

Parlamentarės garbei įkurtas jos vardo fondas tviteryje parašė, kad „pasibaisėjo sužinojęs naujieną apie“ Davido Amesso užpuolimą.

„Mes galvojame apie jį, jo šeima ir jo mylimuosius šiuo sunkiu metu“, – priduriama pranešime.

J. Cox našlys Brendanas išpuolį prieš D. Amessą pavadino „tokiu bailiu, koks tik gali būti“.

„Mūsų išrinktų atstovų puolimas yra išpuolis prieš pačią demokratiją. Nėra jokio pasiteisinimo ir pateisinimo“, – sakė jis.

2010 metais leiboristui parlamentarui Stephenui Timmsui buvo daug kartų durta peiliu, tačiau jis pasveiko nuo „gyvybei potencialiai pavojingų“ sužeidimų ir tebėra parlamento narys.

S. Timmsas pareiškė, jog yra „sukrėstas“ šios atakos.

2000 metų sausį parlamento narys liberaldemokratas Nigelas Jonesas buvo sužeistas ritualiniu kardu, kai atvyko susitikti su rinkėjais Čeltname, vakarinėje Anglijos dalyje. Jo padėjėjas tuomet buvo nužudytas.

Susirūpinimas dėl saugumo

Buvęs konservatorių lyderis Iainas Duncanas Smithas išreiškė susirūpinimą dėl vietos parlamentarų saugumo per tokius susitikimus su rinkėjais.

„Kai nesi savo biure ir esi viešoje vietoje... tai iš esmės reiškia, kad neįmanoma imtis saugumo priemonių, kurių kartais tau patariama imtis“, – tviteryje rašė jis.

Nuo 1983 metų parlamentaru buvęs D. Amessas dalyvavo kiekvieną savaitę rengiamame susitikime su rinkėjais, vykusiame vienoje metodistų bažnyčioje nedideliame Pajūrio Li miestelyje.

Apie numatomą susitikimą jis buvo paskelbęs savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Davidas Cameronas, vienas buvusių torių premjerų, sakė, kad „iš Pajūrio Li gauname labai nerimą keliančių pranešimų“.

„Mintinis ir maldomis esu su seru Davidu Amessu ir jo šeima“, – pridūrė jis.

Opozicinių leiboristų lyderis Keiras Starmeris šią naujieną pavadino „siaubinga ir giliai sukrečiančia“.

Vienas įvykio liudininkas, įvardijamas kaip Anthony, radijui LBC sakė, kad įvykio vietą „užtvindė policija, greitoji pagalba ir ginkluotoji policija“.

„Mačiau kaip kažką išnešė iš pastato ir padėjo į policijos automobilio galą. Matyt, į jį dūrė ne vieną kartą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (363)