„Šeši kariai buvo sužeisti per Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų ataką“ Kalnų Karabacho Jenikendo gyvenvietėje, socialiniame tinkle „Facebook“ nurodė Armėnijos žmogaus teisių ombudsmenas Armanas Tatojanas.

Jis pridūrė, kad dviejų sužeistų karių būklė – kritinė.

Dešimtmečius tvyranti įtampa dėl Azerbaidžano separatistinio Kalnų Karabacho regiono pernai rudenį virto šešias savaites trukusiu karu, pareikalavusiu daugiau kaip 6,5 tūkst. gyvybių.

Susirėmimai baigėsi lapkritį, tarpininkaujant Maskvai susitarus nutraukti ugnį. Pagal šį susitarimą Armėnija užleido keletą ne vieną dešimtmetį jos kontroliuotų rajonų. Rusija toje zonoje dislokavo maždaug 2 tūkst. taikdarių ugnies nutraukimui prižiūrėti.

Armėnų separatistai Kalnų Karabache atsiskyrė nuo Azerbaidžano žlugus Sovietų Sąjungai, o kilęs konfliktas nusinešė apie 30 tūkst. gyvybių.

Po pernai rudenį vykusių kautynių ir Baku, ir Jerevanas kartais praneša apie susišaudymus prie sienos, kurstančius nuogąstavimus, kad vėl gali atsinaujinti karinis konfliktas.

„Azerbaidžano ginkluotųjų pajėgų buvimas šalia armėnų civilių gyventojų bendruomenių kelia rimtą grėsmę gyventojų saugumui ir taikai; tai jų teisės į gyvybę pažeidimas“, – tvirtino A. Tatojanas.

Kalnų Karabacho de facto užsienio reikalų ministras Davitas Babajanas žurnalistams sakė, kad po incidento padėtis regione rami ir jis „neišprovokuos didelio masto karinių veiksmų“.

„Naujas karas neįmanomas, kol čia dislokuoti rusų taikdariai“, – sakė jis.

Azerbaidžano gynybos ministerija savo ruožtu pareiškė, kad šalies pajėgos nesusijusios su naujausiu incidentu. Anot jo, „įvyko susišaudymas tarp neteisėtų ginkluotų armėnų dalinių“.

Ketvirtadienį vakare Azerbaidžanas pranešė, kad vieną jo karių nušovė „neteisėtų“ armėnų pajėgų snaiperis.

Apie incidentą pranešta Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrams ketvirtadienį Baltarusijoje susitikus derybų su Rusija dėl santykių gerinimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)