Nuo 1991 m. Sovietų Sąjungos žlugimo Rusijos gyventojų skaičius beveik nuolat mažėjo dėl mažo gimstamumo, nepakankamai finansuojamos sveikatos priežiūros sistemos ir emigracijos.

Koronaviruso pandemija, nacionalinės statistikos agentūros „Rosstat“ duomenimis, nusinešusi mažiausiai 400 tūkst. žmonių gyvybių Rusijoje, dar labiau padidino problemą. 2020 metais gyventojų skaičius sumažėjo 510 tūkst. žmonių – tai didžiausias sumažėjimas per 15 metų, apskaičiavo „Rosstat“. Nustatyta, kad gyventojų, kurių sausio 1-ąją buvo 146,2 mln., rugpjūčio pabaigoje sumažėjo dar 595 tūkst. žmonių.

„Rosstat“ duomenys rodo, kad ir gimstamumas Rusijoje nedidėja, didėjant mirtingumui. Gimstamumas mąžta, nes dabar tėvais tampanti karta gimė dešimtajame dešimtmetyje, kai gimstamumas buvo sumenkęs dėl ekonominio netikrumo.

Prezidentas Vladimiras Putinas, skurdą nurodęs kaip svarbiausią šeimų dydį ribojantį veiksnį, metams bėgant paskelbė finansines paskatas, kad rusai turėtų daugiau vaikų ir gyventojų skaičius padidėtų.

Surašymas prasideda Rusijoje didėjant koronaviruso infekcijų skaičiui.

Skiepijimui stringant ir nesiimant griežtų priemonių, virusas plinta nevaldomai. Kad padėtų apriboti plitimą, didžioji dalis surašymo bus vykdoma internetu, o darbuotojai bus reguliariai tikrinami dėl viruso, sakė „Rosstat“.

Rusija du kartus surašė gyventojus po Sovietų Sąjungos žlugimo: 2010 ir 2002 metais. Vienintelį kartą po SSRS subyrėjimo Rusijos gyventojų skaičius padidėjo 2014 m., kai Maskva atėmė iš Ukrainos ir aneksavo Krymą, taip prisidėjo daugiau nei 2,5 mln. gyventojų.

Surašymas vyks iki lapkričio 14 d., preliminarių skaičių tikimasi balandį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)