Du trečdaliai italų šias priemones laiko būtinomis, praneša BBC, remdamasi šią savaitę atlikta „Ipsos“ apklausa.

Daugiau nei 86 proc. vyresnių nei 12 metų italų yra gavę bent vieną skiepą, tad automatiškai gali gauti šį sertifikatą. Tačiau iki trijų milijonų darbuotojų, manoma, nėra pasiskiepiję, dauguma jų galės dirbti tik tada, jei patys mokės už testus kas 48 arba 72 valandas, priklausomai nuo testo tipo.

Daug tokių darbuotojų yra krovinių pervežimo pramonėje, ir daugelis piktinasi naujomis taisyklėmis bei atsisako jų laikytis, todėl baiminamasi didelio masto ekonomikos sutrikimų.

Prekybos grupės „Confetra“ generalinis direktorius Ivanas Russo naujienų agentūrai AFP sakė, kad 20-30 proc. iš visų 900 tūkst. jo organizacijos sunkvežimių vairuotojų, kurjerių ir sandėlių darbuotojų neturi COVID sertifikatų.

Uosto darbuotojai Trieste, svarbiame šiaurės rytų centre, grasino streikuoti neribotą laiką, nors jiems ir siūlomi nemokami COVID-19 testai. Ta pati privilegija suteikta ir kai kuriems Genujos uosto darbuotojams šiaurės vakaruose. „Tikroji žaliojo paso problema Genujos uoste ir apskritai visuose uostuose bus krovinių gabenimas keliais“, – laikraščiui „La Repubblica“ sakė Roberto Gulli iš „Uil“ profesinės sąjungos.

Perspėjama, kad penktadienį chaosas gali kilti ir pramonės centre Milane, nes gali būti sutrikdytas viešasis transportas, protestai gresia oro uostuose, keliuose ir geležinkeliuose, praneša BBC.

Transporto sektorius gali būti paveiktas ir dėl to, kad daug sunkvežimių vairuotojų yra užsieniečiai – arba nevakcinuoti, arba jų skiepų nepripažįsta Europos vaistų agentūra.

Nepaisant to, vyriausybės duomenimis, trečiadienį atsisiųsta daugiau nei 560 tūkst. žaliųjų leidimų, o tai rodo, kad naujų taisyklių taikymas paskatino skiepytis.

Ministro pirmininko Mario Draghio vyriausybė gynė žaliąjį pasą kaip būdą išvengti naujų karantinų Italijoje, kurios ekonomika, tikimasi, šiemet rekordiškai augs beveik 6 proc. po katastrofiškos COVID sukeltos recesijos.

Mažai tikėtina, kad ministrai sutiks su raginimais visiems nemokamai atlikti COVID-19 testus, tačiau naujienų agentūra ANSA pranešė, kad jie svarsto didesnes mokesčių lengvatas įmonėms, kurios už juos mokės.

Nors penktadienį protestų laukiama visoje Italijoje, vyriausybė tikisi, kad bus išvengta tokių demonstracijų, kaip praėjusį savaitgalį Romoje, kai pratrūko kraštutinių dešiniųjų pakurstyti smurtiniai susirėmimai.

Profesinės sąjungos šeštadienį taip pat planuoja antifašistinį mitingą.

Daugiau nei 85 proc. vyresnių nei 12 metų italų yra pasiskiepiję bent viena vakcina nuo COVID-19, todėl jie turi teisę gauti vadinamąjį Žaliąjį pasą.

Tačiau, įvairiais vertinimais, apie 2,5 mln. iš 23 mln. šalies darbuotojų yra neskiepyti, todėl jiems gresia nuo spalio 15 dienos būti neįleistiems į darbo vietą.

„Net neįsivaizduojate, koks chaosas kils įmonėse“, – neseniai sakė labai industrializuoto šiaurinio Veneto regiono prezidentas Luca Zaia.

Anot L. Zaios, Italijoje testavimo pajėgumai šiuo metu nepakankami potencialiai paklausai patenkinti, todėl kyla masinio neatvykimo į darbą pavojus.

„Verslininkai, su kuriais bendrauju, yra labai susirūpinę“, – teigė Veneto prezidentas.

COVID-19 pasai jau yra privalomi mokytojams ir kitiems mokyklų darbuotojams. Pažymėjimą taip pat būtina pateikti norint pavalgyti barų ir restoranų viduje, nueiti į kiną, muziejus ar sporto rungtynes.

Paveiks 23 mln. dirbančių italų

Penktadienį Italijoje įsigalioja naujos kovos su COVID-19 priemonės – nuo šiol kiekvienas darbuotojas privalo turėti vadinamąjį „žaliąjį leidimą“, rodantį, kad asmuo yra pilnai paskiepytas, pasveikęs arba jo COVID-19 testas yra neigiamas.

Šios naujos priemonės, paveiksiančios maždaug 23 milijonus privataus ar viešojo sektoriaus darbuotojų visoje Italijoje, vertinamos prieštaringai ir sulaukė tam tikro pasipriešinimo. Kritikai agitavo prieš šias priemones, įvedamas siekiant toliau mažinti COVID-19 ribojimus.

Romos policija suėmė 12 žmonių, įskaitant du kraštutinių dešiniųjų partijos lyderius, kai prieš savaitę protestai prieš koronaviruso ribojimus virto rimtomis riaušėmis. Penktadienį sostinėje planuojama nauja demonstracija, o šalies šiaurėje esančio Triesto uosto darbuotojai ketina blokuoti uostą.

Valdžios institucijos tvirtina, kad kino teatrams, teatrams ir koncertų salėms bus leista vėl veikti 100 proc. pajėgumu, jei lankytojai turės žaliuosius pasus.

Žaliojo leidimo taisyklės skirtos tam, kad žmonės nepasigautų COVID-19 darbe ir jiems nereikėtų kolektyviai karantinuotis.

„Įmonėms ir darbuotojams žaliasis pasas didina saugumą darbo vietoje ir garantuoja gamybą“, – dpa sakė darbdavių organizacijos „Confindustria“ viceprezidentas Maurizio Stirpe.

Įmonėms, kurios neužtikrins, kad jų darbuotojai turi žaliuosius pasus, gresia baudos iki 1000 eurų. Žaliasis leidimas jau naudojamas keliuose kituose sektoriuose, pavyzdžiui, mokyklose ir sveikatos priežiūros sistemoje.

Iš viso 85 proc. vyresnių nei 12 metų italų buvo skiepyti bent vieną kartą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)