Kaip tai įmanoma? Šį skaičių išpūtė lankytojai iš Ispanijos, pasiskiepiję lankydamiesi šioje Jungtinės Karalystės teritorijoje.

Gibraltaras peržengė 100 proc. pasiskiepijusių ribą, nes skiepijo ir atvykėlius. Dirbti į Gibraltarą atvyksta labai daug Ispanijos piliečių, nemažai kurių nuo koronaviruso pasiskiepijo darbo šalyje, taip iškreipdami oficialią statistiką.

Gibraltaro valdžia „Pfizer“ vakcinomis skiepija visas vyresnius nei šešiolikos šalyje gyvenančius – nepriklausomai nuo to, ar jie nuolatiniai gyventojai, ar turi vizą.

Sveikatos ministrė AP sakė, kad skiepą gavo 40 tūkst. žmonių, o tai daugiau nei gyvena šalyje. Tai reiškia, kad noriai skiepijasi ir atvykėliai.

Gibraltaras, kur gyvena 33 tūkst. 679 žmonės, leidžia akies krašteliu žvilgterėti į popandenimį gyvenimą, bent jau europiečiams. Karantinas čia truko vos du mėnesius.

Iš pradžių buvo skiepijami visi vyresni nei 16 metų gyventojai bei atvykėliai darbininkai – iš viso maždaug 40 tūkst. žmonių, „The Associated Press“ sakė sveikatos ministrė Samantha Sacramento.

Nuo pandemijos pradžios iš viso Gibraltare nuo COVID-19 mirė viso labo 97 žmonės. Atidžiau panagrinėjus turimus duomenis, paaiškėja šis tas neįtikėtino: visos su koronavirusu susijusios mirtys Gibraltare įvyko prieš vakcinacijos pradžią.

Nuo 2021 metų vasario iki birželio Gibraltare praktiškai nebūta naujų COVID atvejų, o besiskiepijančių tik daugėjo. Vasarį buvo išdalinta per 22 tūkst. vakcinos dozių.

Dvejonės dėl skiepų

Iki balandžio 15-osios buvo išnaudota 66 tūkst. 232 dozių – maždaug tiek, kiek reikia visiems gyventojams. Nepaisant to, 3,5 proc. Gibraltaro populiacijos skiepytis nepanoro.

Liepos pradžioje koranavirusas sugrįžo į Gibraltarą – liepos 6-ąją nustatyti septyni nauji atvejai, o pikas pasiektas liepos 21 dieną su 43 naujais atvejais. Nuo tada jų vėl ėmė mažėti. 2021 metų rugsėjo 28 dieną, remiantis „Our World in Data“, registruota 15 naujų atvejų. Nepasiskiepijusių taip pat sumažėjo – nuo 3,5 proc. iki vos 1,04 proc. Rugsėjo 28 dieną prisidėjo dar 15 atvejų, tad bendras aktyvių susirgimų skaičius pasiekė 62, sunkiai sirgo du žmonės. Viena itin svarbi detalė: nuo 2021 metų vasario 28 dienos Gibraltare nenustatyta nė viena su COVID-19 susijusi mirtis.

Antrą skiepą gavusiems Gibraltaro žmonėms išduodamas skiepų pasas. Čia taip pat kuriama programėlė, kur būtų kaupiami skiepų duomenys ir testų rezultatai, kuriuos pareigūnai norėtų susieti su kitomis platformomis ir atgaivinti tarptautines keliones, nors tokie veiksmai ir vertinami kaip skiepų gauti negalinčiųjų, ypač skurdžiose šalyse, diskriminacija.

Epidemiologai Gibraltaro pavyzdį ne veltui mini, norėdami padidinti pasitikėjimą vakcinomis ir jų poveikiu – šis mikrokosmosas liudija skiepų veiksmingumą.

Skiepai apsaugo nuo mirties

Gibraltaras savo pavyzdžiu iliustruoja, kaip masinė vakcinacija gali sugrąžinti gyvenimą iki priešpandemines vėžes. Maža to, teritorijos, kur paskiepyta mažiausiai 80 proc. populiacijos – Jungtiniai Arabų Emyratai, Portugalija, Malta ir Ispanija – nepraneša apie mirčių skaičiaus augimą, jis išlieka minimalus.

Šalyse, kur aktyvus priešiškumas skiepams, pavyzdžiui, Jungtinėse Valstijoje, o rugsėjo pabaigoje buvo paskiepiję vos 55,09 proc. vietinių, auga tiek susirgimų skaičius, tiek daugėja mirčių.

Medicinos žurnalas BMJ skelbia: nuo tada, kai dominuojančia atmaina tapo delta, nepaskiepiję amerikiečiai mirė vienuolika kartų aktyviau nei abi skiepo dozes gavusieji. Rugsėjo 28 dienos duomenimis, Jungtinėse Valstijose fiksuoti 105 tūkst. 633 nauji atvejai ir 1836 mirtys. Tai reiškia, kad iš viso koronavirusas pražudė 711 tūkst. 22 žmones. Dauguma šių žmonių nebuvo pasiskiepyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės