2004-2013 metais Sakartvelo prezidentu buvęs M. Saakašvilis buvo suimtas ir įkalintas spalio pradžioje, kai grįžo iš tremties.

Nuo tada 53 metų pagrindinės Sakartvelo opozicinės jėgos – Vieningojo nacionalinio judėjimo – įkūrėjas paskelbė bado streiką, o gydytojai išreiškė susirūpinimą dėl blogėjančios jo sveikatos.

Ryškus provakarietiškas reformatorius 2018 metais buvo nuteistas už akių šešerius metus kalėti dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Jis neigia padaręs kokį nors nusižengimą.

Protesto akcija sostinės centrinėje aikštėje buvo numatyta 14.00 val. Grinvičo laiku, o ketvirtadienio rytą į Tbilisį iš visos šalies pajudėjo kilometrinės automobilių kolonos su M. Saakašvilio šalininkais, pranešė nepriklausoma televizijos stotis „Pirveli“.

Kito privataus televizijos kanalo parodytoje filmuotoje medžiagoje matyti, kad, artėjant protestui, prie parlamento pastato dislokuojami autobusai su riaušių policija.

M. Saakašvilis paragino savo šalininkus mobilizuotis prieš magnatą Bidziną Ivanišvilį, kuris įkūrė valdančiąją partiją „Kartvelų svajonė“ ir, kaip manoma, yra svarbiausias sprendimų priėmėjas šalyje.

Opozicijos politikas „ragina visus kartvelus susirinkti Laisvės aikštėje ir surengti visuotinį protestą prieš oligarchų valdymą šalyje“, – agentūrai AFP sakė jo advokatas Dito Sadzaglišvilis, turėdamas omenyje buvusį ministrą pirmininką B. Ivanišvilį.

2016 metais, gavęs Ukrainos pilietybę, M. Saakašvilis neteko Sakartvelo paso. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra sakęs, kad sieks, jog M. Saakašvilis būtų paleistas, tačiau Sakartvelo ministras pirmininkas Iraklijus Garibašvilis atmetė galimybę išduoti buvusį lyderį Ukrainai.

Per televiziją transliuotuose komentaruose, kurie sukėlė triukšmą Sakartvele, I. Garibašvilis sakė, kad „M. Saakašvilis turėjo arba pasitraukti iš politikos, arba mes turėjome jį sulaikyti“.

Dabartinės vyriausybės vykdomas M. Saakašvilio ir daugelio jo sąjungininkų persekiojimas sukėlė susirūpinimą Vakaruose.

Jo sulaikymas pagilino užsitęsusią politinę krizę šalyje, kur opozicinės partijos viešai pasmerkė plataus masto klastojimus per praėjusiais metais vykusius parlamento rinkimus, kuriuos vos laimėjo „Kartvelų svajonė“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)