Išvakarėse Irano URM išplatintame pareiškime sakoma, kad E. Mora atvyksta tęsti konsultacijų tarp abiejų šalių abiem pusėms svarbiais klausimais, ypač dėl Irano ir ES santykių, Afganistano ir branduolinio susitarimo.

Derybos surengtos kitą dieną po to, kai JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas perspėjo, kad Jungtinės Valstijos turi „kitų variantų“, jei diplomatija dėl Irano branduolinės programos žlugs.

Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinama sutartis pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jos vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

E. Mora į Teheraną atvyko ES ir JAV vis labiau spaudžiant Iraną skubiai atnaujinti derybas dėl Vašingtono grįžimo prie susitarimo.

Iraniečių Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad E. Mora vizitas yra „pratęsimas po abiejų šalių konsultacijų bendro intereso klausimais – visų pirma dėl Irano ir ES santykių, Afganistano ir branduolinio susitarimo“.

A. Bagheri, atsakingas už Irano branduolinį portfelį, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad per susitikimą bus kalbama apie „žiaurių sankcijų panaikinimą“.

„Kiti variantai“

Sausį pareigas pradėjęs eiti JAV prezidentas Joe Bidenas leido suprasti norįs, kad jo šalis grįžtų į branduolinį susitarimą.

Šių metų pradžioje Vienoje vyko Irano ir likusių susitarimo šalių – Jungtinės Karalystės, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos – derybos, netiesiogiai dalyvaujant ir Jungtinėms Valstijoms.

Dialogas yra įšaldytas nuo birželio, kai Irane po rinkimų pasikeitė valdžia.

Manoma, kad naujasis prezidentas Ebrahimas Raisi – ultrakonservatyvių pažiūrų buvęs teismų sistemos vadovas – yra mažiau nei jo pirmtakas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) linkęs daryti nuolaidas Vakarų šalims, kalbant apie branduolinį susitarimą.

Teheranas ne kartą yra teigęs, kad yra pasirengęs „greitai“ atnaujinti derybas, tačiau jokios konkrečios datos dar nepaskelbė.

Trečiadienį A. Blinkenas žurnalistams pareiškė, kad derybos su Iranu bus sėkmingos, bet perspėjo, jog „mums likusio laiko tai padaryti lieka vis mažiau ir mažiau“.

Kalbėdamas apie vizito į Vašingtoną atvykusio Izraelio užsienio reikalų ministro Yairo Lapido (Jairo Lapido) grasinimą panaudoti jėgą prieš Iraną, JAV diplomatijos vadovas nedetalizuodamas pažymėjo: „Esame pasirengę imtis kitų variantų, jei Iranas nepakeis kurso.“

Teheranas siekia Europos garantijų, kad nepasikartotų situacija, kai D. Trumpas vienašališkai išvedė JAV iš branduolinio pakto.

E. Mora rugpjūtį sudalyvavo E. Raisi inauguracijoje, todėl ES sulaukė kritikos iš Izraelio, aršiai kritikuojančio pasaulio galybių branduolinį susitarimą su savo nesutaikomu priešu Iranu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją