Pasak policijos, tas vyras buvo atsivertęs į islamą, jį nuo praėjusių metų stebėjo policija dėl būgštavimų, kad jis gali radikalizuotis.

„Anksčiau būta būgštavimų, susijusių su radikalizacija“, – žurnalistams sakė norvegų policijos pareigūnas Ole Bredrupas Saeverudas.

„Šį aktą įvykdęs vyras buvo suimtas policijos ir, kaip rodo mūsų informacija, jis yra vienintelis susijęs asmuo“, – anksčiau per spaudos konferenciją sakė Kongsbergo miesto policijos vadovas Oyvindas Aasas.

Išpuoliu įtariamas 37 metų danas. Policijos teigimu, jis veikė vienas. Šiuo metu aiškinamasi, ar jo veiksmai buvo teroristinis aktas.

Vyras, apie kurį daugiau detalių neskelbiama, prisipažino siautėjęs Kongsberge, esančiame į pietvakarius nuo sostinės Oslo, nurodė prokurorė Ann Iren Svane Matthiassen. Ji sakė, kad vyras buvo apklaustas naktį.

Sulaikytasis, kuris gyvena Kongsberge, yra žinomas policijai, norvegų transliuotojui TV2 sakė A. I. Svane Matthiassen.

Šalies ministrė pirmininkė Erna Solberg sakė, jog viskas, kas susiję su tuo, kas įvyko, tiesiog „siaubinga“.

„Labai gerai suprantu, kad žmonės bijo, tačiau noriu pabrėžti, kad policija kontroliuoja situaciją“, – per spaudos konferenciją sakė premjerė.

Policijos vadovas sakė, kad per išpuolį Kongsberge įvyko „konfrontacija“ tarp policininkų ir užpuoliko, bet išsamiau nepaaiškino.

Skelbiama, kad užpuolikas ataką pradėjo prie „Coop Extra“ prekybos centro Kongsbergo vakarinėje dalyje. Vienas iš sužeistųjų – parduotuvėje tuo metu ne tarnybos metu buvęs policijos pareigūnas.

Prekybos tinklo atstovas vėliau patvirtino, jog parduotuvėje įvyko „rimtas incidentas“ ir pridūrė, kad personalas, laimei, nenukentėjo.

Vietos policijos vadas O. Aasas patvirtino, jog, nors užpuolikui iš pradžių ir pavyko išvengti konfrontacijos su policija, bet neilgam – vyras buvo sulaikytas praėjus 34 minutėms nuo atakos pradžios.

Policijos kaltintoja Ann Irén Svane Mathiassen TV2 sakė, kad vyras Kongsberge gyveno kelerius metus ir buvo policijai žinomas.

Ataka įvykdyta paskutinę E. Solberg konservatorių vyriausybės darbo dieną. Naujas teisingumo ministras bylą perims jau ketvirtadienį, jį paskirs centro kairės koalicija, vadovaujama Leiboristų lyderio Jono Gahro Store‘o. Anot jo, išpuolio būna „itin žiauraus ir pasibjaurėtino“.

Policija pranešė, kad įtariamasis vaikščiojo po miestą ir šaudė į žmones strėlėmis. Pasak O. Aaso, keli asmenys buvo sužeisti parduotuvėse.

Abu sužeistieji gydomi ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje. Vienas iš jų yra policininkas, kuris ne tarnybos metu lankėsi vienoje parduotuvėje ir buvo užpultas. Apie sužeistųjų būklę informacijos kol kas nėra.

Įtariamasis suimtas dėl preliminarių kaltinimų, o tai tėra žingsnis nuo oficialių kaltinimų. Policija mano, kad jis veikė vienas.

Apie 18 val. 30 min. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku keliose vietos Kongsbergo centre įvykdytos atakos motyvai kol kas nežinomi, bet policija neatmetė, jog paskatos buvo teroristinės.

„Atsižvelgiant, kaip vystėsi įvykiai, savaime suprantama manyti, kad tai – teroristinė ataka, – sakė O. Aasas. – Sulaikytasis nebuvo apklaustas, tad per anksti ką nors kalbėti apie jo motyvus.“

Policija nurodė, kad įtariamasis buvo išvežtas į areštinę kaimyniniame Drameno mieste, bet daugiau detalių apie jį nepateikė.

„Kitų žmonių aktyviai neieškoma“, – sakė O. Aasas.

Televizija TV2 pranešė, kad vyras taip turėjo peilį ir kitų ginklų.

Kai kurios šalies žiniasklaidos priemonės ir gelbėjimo tarnyboms artimi šaltiniai anksčiau sakė, kad žuvo mažiausiai keturi žmonės. Sužeistieji buvo išgabenti į ligoninę.

Vietos policijos vadas O. Aasas patvirtino, jog, nors užpuolikui iš pradžių ir pavyko išvengti konfrontacijos su policija, bet neilgam – vyras buvo sulaikytas praėjus 34 minutėms nuo atakos pradžios, rašo BBC.

Viena liudininkė vietos žiniasklaidos priemonei TV2 sakė išgirdusi keistą triukšmą ir pamačiusi priedangos ieškančią moterį, tada – ant kampo stovintį vyrą su lanku ir strėlėmis.

„Mačiau bėgančius ir norinčius pasislėpti žmones. Vienas iš jų buvo motina su vaiku“, – pridūrė liudininkė.

Policija Norvegijos naujienų tarnybai NTB sakė, kad užpuolikas atakos metu naudojosi ir kitais ginklais, tačiau detalesnės informacijos apie tai nesuteikė.

Netrukus įtariamasis atsidūrė didesnėje erdvėje, pareigūnai uždarė kelias miesto dalis. Gyventojams buvo nurodyta neiti iš namų, kad pareigūnai galėtų netrukdomi apžiūrėti įvykio vietą ir surinkti įrodymų.

Kongsbergo merė Kari Anne Sand sako, jog tai, kas įvyko, šokiruojantis išpuolis, įvykdytas tankiai žmonių gyvenamoje miesto dalyje ir pažadėjo, jog krizių valdymo komanda padės visiems nukentėjusiems.

Po išpuolio policijos atstovai pranešė nurodė visiems šalies policijos pareigūnams nešiotis šaunamuosius ginklus. Įprastai Norvegijos policija neginkluota, tačiau, prireikus naudojasi šaunamaisiais ginklais.

„Tai papildoma atsargumo priemonė. Kol kas policija neturi jokių duomenų, jog pakito nacionalinės grėsmės lygis“, – teigiama policijos išplatintame pranešime.

Visuomeninio transliuotojo NRK tinklalapyje buvo paskelbta įvykių liudininko atsiųsta nuotrauka, kurioje matyti stirksanti sienoje įstrigusi juoda strėlė.

Policijos atstovas O. Aasas sakė, kad „prie išsamesnio įvykių eigos apibūdinimo grįšime, kai turėsime geresnę įvykio apžvalgą“.

„Savaime suprantama, kad tai labai rimta ir didelė situacija, kuri natūraliai paveikė Kongsbergą ir čia gyvenančius žmones“, – sakė jis.

Norvegijos paskirtasis premjeras Jonas Gahras Store, turintis pradėti darbą šiame poste vėliau ketvirtadienį, pavadino ataką „siaubinga“.

„Tai nerealu. Tačiau realybė tokia, kad penki žmonės žuvo, daug buvo sužeisti ir daugelis patyrė šoką“, – ketvirtadienį Norvegijos transliuotojui NRK sakė J. Gahras Store.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas tviteryje parašė esąs „sukrėstas ir nuliūdęs dėl tragiškų naujienų iš Norvegijos“.

Kongsbergo pareigūnai sakė, kad pagrindinė miesto bažnyčia yra atvira visiems, kuriems reikia paramos.

Maždaug 26 tūkst. gyventojų turintis Kongsbergas yra apie 66 km į pietvakarius nutolęs nuo Oslo.

Norvegija tradiciškai būdavo taiki šalis, bet pastaraisiais metais joje įvyko kraštutinių dešiniųjų ekstremistų išpuolių.

Ekstremistas Andersas Behringas Breivikas 2011 metų liepos 22-ąją per dvigubą ataką nužudė 77 žmones.

A. B. Breivikas pirmiausiai detonavo sprogmenų prikrautą mikroautobusą sostinėje Osle netoli ministro pirmininko biuro. Vėliau jis nuvyko į netoliese esančią Utiojos salą ir nušovė dešimtis žmonių ten veikusioje kairiosios Darbo partijos jaunimo sparno vasaros stovykloje.

2019 metų rugpjūtį neonaciu pasiskelbęs Philipas Manshausas apšaudė vieną mečetę Oslo pakraštyje. Galiausiai maldininkai jį sugebėjo sutramdyti; per tą incidentą niekas sunkiai nenukentėjo.

Tačiau Ph. Manshausas anksčiau nušovė savo 17-metę įseserę, įvaikintą Kinijoje. Prokurorai jo veiksmus apibūdino kaip „rasistinį aktą“.

Norvegų saugumo tarnybos taip pat yra sužlugdžiusios kelias šalyje planuotas džihadistų atakas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (280)