Policija paskelbė apie incidentą Kongsbergo mieste į pietvakarius nuo sostinės Oslo apie 18.30 val. vietos laiku. Naujausiomis žiniomis, policija informavo, kad įtariamasis suimtas, o situacija jau yra kontroliuojama.

„Deja, galime patvirtinti, kad yra keli sužeisti ir, deja, keletas žmonių per šį įvykį žuvo“, – per spaudos konferenciją sakė vietos policijos pareigūnas Oyvindas Aasas.

„Šį aktą įvykdęs vyras buvo suimtas policijos ir, kaip rodo mūsų informacija, jis yra vienintelis susijęs asmuo“, – pridūrė pareigūnas.

Apie 18 val. 30 min. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku keliose vietos įvykdytos atakos motyvai kol kas nežinomi, bet policija neatmetė, jog paskatos buvo teroristinės.

„Atsižvelgiant, kaip vystėsi įvykiai, savaime suprantama manyti, kad tai – teroristinė ataka, – sakė O. Aasas. – Sulaikytasis nebuvo apklaustas, tad per anksti ką nors kalbėti apie jo motyvus.“

Policija nurodė, kad įtariamasis buvo išvežtas į policijos nuovadą kaimyniniame Drameno mieste, bet daugiau detalių apie jį nepateikė.

„Kitų žmonių aktyviai neieškoma“, – sakė O. Aasas.

Televizija TV2 pranešė, kad vyras taip turėjo peilį ir kitų ginklų. Kai kurios žiniasklaidos priemonės skelbia, kad žuvusiųjų yra keturi.

Sužeistieji buvo išgabenti į ligoninę. Policija nepateikė nukentėjusiųjų skaičiaus ir nepranešė apie jų būklę.

Pareigūnų teigimu, įtariamasis buvo sučiuptas ir, atrodo, veikė vienas.

Taip pat anksčiau buvo informuota, kad pareigūnai aptvėrė keletą didelių teritorijų. Gyventojams buvo liepta likti namuose.

Įtariamasis dabar pristatytas į policijos nuovadą Drammeno mieste, pranešė policija.


Kaip rašoma CNN, paklaustas, ar situacija traktuojama kaip terorizmas, Norvegijos policijos atstovas spaudai sakė, kad „kol kas neaišku, dar anksti pasakyti“.

Kongsbergas yra 85 km (apie 53 mylių) į vakarus nuo sostinės Oslo.

Atakos buvo įvykdytos „didelėje teritorijoje“ Kongsberge, kur gyvena apie 28 000 žmonių.

Unni Grøndal, Oslo policijos atstovas spaudai: „Mes padedame su nacionalinės pagalbos ištekliais, tokiais kaip policijos sraigtasparniai, greitosios pagalbos būrio įgulos.“

Sienoje stirksanti strėlė

Televizijos reportažuose matyti į įvykio vietą suvažiavę skubiosios pagalbos automobiliai ir ginkluoti policininkai.

Į įvykio vietą taip pat pasiųstas sraigtasparnis ir sprogmenų ekspertų grupė.

Visuomeninio transliuotojo NRK tinklalapyje buvo paskelbta įvykių liudininko atsiųsta nuotrauka, kurioje matyti stirksanti sienoje įstrigusi juoda strėlė.

Norvegija tradiciškai būdavo taiki šalis, bet pastaraisiais metais joje įvyko kraštutinių dešiniųjų ekstremistų išpuolių.

Ekstremistas Andersas Behringas Breivikas 2011 metų liepos 22-ąją per dvigubą ataką nužudė 77 žmones.

A. B. Breivikas pirmiausiai detonavo sprogmenų prikrautą mikroautobusą sostinėje Osle netoli ministro pirmininko biuro. Vėliau jis nuvyko į netoliese esančią Utiojos salą ir nušovė dešimtis žmonių ten veikusioje kairiosios Darbo partijos jaunimo sparno vasaros stovykloje.

2019 metų rugpjūtį neonaciu pasiskelbęs Philipas Manshausas apšaudė vieną mečetę Oslo pakraštyje. Galiausiai maldininkai jį sugebėjo sutramdyti; per tą incidentą niekas sunkiai nenukentėjo.

Tačiau Ph. Manshausas anksčiau nušovė savo 17-metę įseserę, įvaikintą Kinijoje. Prokurorai jo veiksmus apibūdino kaip „rasistinį aktą“.

Norvegų saugumo tarnybos taip pat yra sužlugdžiusios kelias šalyje planuotas džihadistų atakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (281)