Svarbiausio nepriklausomo Rusijos laikraščio „Novaja gazeta“ vyriausiasis redaktorius D. Muratovas praėjusią savaitę kartu su tyrėja žurnaliste Maria Ressa iš Filipinų pelnė prestižinį apdovanojimą už savo darbą ginant saviraiškos laisvę. D. Muratovas sulaukė šio pripažinimo tuo metu, kai dešimtys Rusijos žurnalistų ir kelios pirmaujančios nepriklausomos žiniasklaidos priemonės šiais metais buvo paskelbtos „užsienio agentais“. Šis terminas, turintis sovietmečio potekstę, verčia asmenis ar organizacijas atskleisti finansavimo šaltinius ir šia etikete pažymėti visas savo publikacijas, įskaitant įrašus socialinėje žiniasklaidoje, kitaip gresia baudos.

„Jei jis nepažeis Rusijos įstatymų ir nesuteiks priežasties būti paskelbtas užsienio agentu, tada ir nebus“, – sakė V. Putinas per forumą Maskvoje. Tačiau jis perspėjo žurnalistą nesistengti slėptis už Nobelio premijos ir „naudoti ją kaip skydą“ Rusijos įstatymams pažeisti ir „pritraukti į save dėmesį“.

V. Putinas nutraukė tylą dėl prestižinės premijos, nors anksčiau Kremlius D. Muratovą pasveikino. Pats D. Muratovas vėliau sakė, kad atsiims apdovanojimą, nepaisydamas Kremliaus lyderio pastabų.

„Valstybė gali daryti, ką nori, bet mes priimsime premiją, neatsisakysime jos“,- naujienų agentūrai „Interfax“ sakė 59 metų redaktorius ir vienas iš „Novaja gazeta“ įkūrėjų.

D. Muratovas sakė, kad apdovanojimą skirs šešiems savo laikraščio žurnalistams, kurie buvo nužudyti per daugelį metų. Žurnalistas teigė esąs užtikrintas, kad piniginis prizas nėra priežastis jį paskelbti „užsienio agentu“.

Penktadienį gavęs apdovanojimą D. Muratovas sakė nesąs tikras, kaip tai paveiks „cenzūrą“. Tą pačią dieną Teisingumo ministerija į užsienio agentų sąrašą įtraukė dar devynis žmones.

Laikraštis „Novaja gazeta“ yra vienas iš vos kelių likusių nepriklausomų balsų griežtai kontroliuojamoje žiniasklaidos aplinkoje. Kremliaus kritikai sako, kad valdžia vykdo kampaniją prieš nepriklausomą ir kritišką žiniasklaidą, daug jos buvo paskelbta užsienio agentais, kiti priversti nutilti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)