Audra vėl sustiprėjo iki 1-osios kategorijos uragano prieš smogdama pakrantės ruožui, esančiam už 65 km į šiaurę nuo Masatlano. Šis miestas taip pat yra meksikiečių turistų pamėgtas kurortas.

JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC) pranešė, kad „Pamela“ didžiausias vėjo greitis sausumoje buvo apie 120 km val. per val., tačiau tikimasi, kad slinkdama į šalies gilumą stichija greitai susilps.

Uraganas judėjo į šiaurės rytus 22 km per val. greičiu, o jo liekanos iki ketvirtadienio gali priartėti prie Teksaso.

NHC įspėjo, kad paveiktai zonai gresia žmonių gyvybėms pavojingos štorminės patvankos, staigūs potvyniai ir smarkūs vėjai.

Prognozuojama, kad praūždama virš Meksikos „Pamela“ susilpnės. Trečiadienio pabaigoje arba ketvirtadienį stichija gali priartėti prie Teksaso sienos susilpnėjusi iki atogrąžų depresijos arba jos liekanų. Centras nurodė, kad audros liekanos gali atnešti smarkias liūtis į centrinę Teksaso dalį ir Oklahomos pietryčius.

Silpnesnė nei prognozuota

Iš pradžių buvo prognozuota, kad smogs stiprus uraganas – stipresnė nei 3-osios kategorijos audra pagal penkiabalę Saffiro-Simpsono skalę. Tačiau artėdama prie pakrantės stichija susilpnėjo ir buvo net trumpam nuslopusi iki atogrąžų audros.

Slinkdama virš sausumos audra turėtų vėl nusilpti.

Masatlane į evakuacijos centrus teko persikelti 16 JAV piliečių, įstrigusių oro uoste, kai dėl nepalankių oro sąlygų buvo atšaukti jų reisai.

Vietos valdžia paragino kaimiškų vietovių gyventojus dėl potvynių pavojaus taip pat teko išvykti į laikinus prieglobsčius.

NHC duomenimis, smarkios liūtys gali sukelti staigius potvynių ir purvo nuošliaužų, „Pamela“ artėjant prie Meksikos Sinaloa, Durango ir Najarito valstijų.

Prognozuojama, kad štorminės patvankos sukels „didelių“ potvynių pakrantėse bei „didelių ir niokojančių bangų“, pridūrė Centras.

Dėl savo geografinės padėties Meksiką dažnai atsiduria atogrąžų audrų ir uraganų kelyje: talžomos tiek Ramiojo, tiek Atlanto vandenyno šalies pakrantės.

Rugpjūtį uraganui „Nora“ pasiekus Ramiojo vandenyno pakrantėje esančią Chalisko valstiją, žuvo vaikas, o dar vienas žmogus dingo.

Tą patį mėnesį Meksikos žemyninės dalies rytinėje pakrantėje uraganas „Grace“ nusinešė mažiausiai 11 gyvybių.

Rugsėjį audra „Olaf“ užklupo Kalifornijos pusiasalį ir padarė nereikšmingos materialinės žalos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją