Vienas etninis serbas patyrė rimtus šautinius sužalojimus, keli kiti sužeisti lengvai, pranešė ligoninės etniškai susiskaldžiusioje Mitrovicoje vadovas. Policijos teigimu, per susirėmimus sužeisti šeši pareigūnai.

Policija pranešė, kad reidai buvo surengti keturiuose Kosovo regionuose, įskaitant Mitrovicą, „kovojant su prekių kontrabanda“.

Smurtui pratrūkus Europos Sąjunga skubiai paragino laikytis rimties.

Serbų ir Kosovo konfrontacija dėl sienos kontrolės trunka jau kelias savaites, santykiai tokie pašliję, kokių nebuvo visą dešimtmetį. Didžiausi neramumai vyko etniškai susiskaldžiusiame Mitrovicos mieste.

Policijos pareiškime teigiama, kad reidai buvo surengti keliose vietose, įskaitant namus, įmones ir sandėlius, konfiskuotos „šimtų tūkstančių eurų“ vertės kontrabandinės prekės. Operacija sukėlė etninių serbų pyktį, šimtai jų blokavo kelius Mitrovicoje, padalytoje į serbų šiaurinę ir albanų pietinę dalį, taip pat netoliese esančiame Zvecano mieste. Pasak AFP korespondento, policija panaudojo ašarines dujas ir kaskadines granatas jiems išvaikyti.

Mitrovicos šiaurėje protestuotojai padegė dvi transporto priemones ir mėtė akmenis į policiją. Policijos teigimu, minia panaudojo „kaskadininkų granatas, šaunamuosius ginklus ir rankines granatas, kad užkirstų kelią ir užpultų muitinės ir policijos pareigūnus“.

Pastarieji neramumai kilo po praėjusį mėnesį padidėjusios įtampos tarp ilgamečių priešų, kai Kosovas uždraudė įvažiuoti automobiliams su Serbijos valstybiniais numeriais – lygiai tokia pati praktika daugelį metų serbų taikoma priešinga kryptimi važiuojantiems automobiliams. Kosovas pasiuntė specialius policijos padalinius prižiūrėti, kaip įgyvendinamas draudimas, tai supykdė vietos serbus, jie užblokavo sienos link vedančius kelius. Serbija į tai reagavo netoli sienos dislokavusi šarvuočius ir pasiuntusi naikintuvus virš pasienio regiono.

Pagal Europos Sąjungos tarpininkautą susitarimą Kosovas atitraukė specialią policiją, o vietos serbai pašalino barikadas. Trečiadienio susirėmimai apmalšo policijai nutraukus reidus ir pasišalinus iš Zvecano bei šiaurinės Mitrovicos. Tačiau keli šimtai etninių serbų liko Zvecano gatvėse ir toliau blokuoja kelią, sakė AFP žurnalistas.

Tuo metu ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pareiškė, kad „smurtinius incidentus Kosovo šiaurėje reikia nedelsiant nutraukti“. „Vienašaliai ir nekoordinuoti veiksmai, keliantys pavojų stabilumui, yra nepriimtini“, – tviteryje parašė jis ir pridūrė, kad problemos „turi būti sprendžiamos per ES skatinamą dialogą“.

Serbijos ministrė pirmininkė Ana Brnabic situaciją Šiaurės Kosove pavadino „daugiau nei dramatiška“. Ji paragino tarptautinę bendruomenę, NATO ir NATO vadovaujamas taikos palaikymo pajėgas Kosove „skubiai reaguoti“ ir taip pat pažaboti Kosovo ministrą pirmininką Albiną Kurtį. Tačiau šis feisbuke žadėjo netoleruoti „nusikaltimų ir nusikalstamų grupuočių.“

Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius vėliau trečiadienį susitiks su Kosovo serbų atstovais.

Etninė Kosovo albanų dauguma paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos 2008 m., praėjus dešimtmečiui po karo su serbų pajėgomis. Belgradas vis dar nepripažįsta šio žingsnio ir palaiko tvirtus ryšius su Kosovo 120 tūkst. serbų mažuma, kurių dauguma atsisako paklusti Prištinai. Prieš dešimtmetį pradėtas ES tarpininkaujamas dviejų Balkanų kaimynių dialogas dar nepadėjo normalizuoti santykių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)