Praėjusį mėnesį Iranas protestavo prieš jo mirtino priešo Izraelio veikimą Azerbaidžane ir pažadėjo imtis visų būtinų veiksmų. Šalis surengė karines pratybas netoli Azerbaidžano sienos, o tai sukėlė Baku pareigūnų kritiką, Irano teiginius jie paneigė.

Azerbaidžanas trečiadienį pranešė, kad jo užsienio reikalų ministras Jeyhunas Bayramovas telefonu kalbėjosi su Irano kolega Hosseinu Amiru-Abdollahianu ir abu sutarė spręsti nesutarimus derybomis. „Šalys pažymėjo, kad pastarojo meto retorika pakenkė dvišaliams santykiams ir kad bet kokie nesutarimai turėtų būti sprendžiami dialogo būdu“, – sakoma Azerbaidžano užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Irano užsienio reikalų ministerija sakė, kad H. Amiras-Abdollahianas pabrėžė, jog abi vyriausybės turėtų „vengti nesusipratimų ir stiprinti santykius“. „Teheranas ir Baku turi priešų, ir abi vyriausybės neturėtų suteikti jiems progos sutrikdyti santykius“, – cituojami ministro žodžiai, pasakyti per pokalbį telefonu antradienio vakarą.

Izraelis yra pagrindinis ginklų tiekėjas Azerbaidžanui, praėjusių metų pabaigoje laimėjusiam šešių savaičių karą su kaimyne Armėnija dėl ginčijamo Kalnų Karabacho regiono kontrolės. Azerbaidžanas ir Iranas seniai nesutaria dėl Teherano paramos Armėnijai dešimtmečius trunkančiame Karabacho konflikte.

Praėjusių metų trumpas karas baigėsi Rusijos tarpininkautomis paliaubomis, Jerevanas turėjo atsisakyti dalies ginčijamos teritorijos, įskaitant Azerbaidžano 700 kilometrų sienos su Iranu ruožą, kurį dešimtmečius kontroliavo armėnai. Azerbaidžano sprendimas įvesti muitus Irano sunkvežimių vairuotojams, vykstantiems į Armėniją per tą teritoriją, taip pat pakurstė įtampą.

Trečiadienį Azerbaidžano užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad abi šalys susitarė, jog „būtina užmegzti tiesioginį abiejų šalių vyriausybinių agentūrų dialogą tranzito klausimais“.

Teheranas nuo seno baiminasi separatistinių nuotaikų, tvyrančių tarp etninės azerų mažumos, kurią sudaro apie 10 milijonų iš 83 milijonų Irano gyventojų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)