Laikinasis užsienio reikalų ministras Amiras Khanas Muttaqi pareiškė Vakarų diplomatams per derybas Dohoje, kad „Afganistano vyriausybės silpninimas neatitinka niekieno interesų, nes neigiami to padariniai darys tiesioginę įtaką pasauliui saugumo sektoriuje ir ekonominei migracijai iš šalies“, teigiama vėlų antradienį paskelbtame pranešime.

Talibanas rugpjūtį po beveik du dešimtmečius trukusio karinio konflikto nuvertė JAV remiamą vyriausybę ir įkūrė islamo emyratą, valdomą pagal šariato teisę.

Tačiau bandymus stabilizuoti šalį, kurioje toliau vyksta „Islamo valstybės Khorasano provincijos“ (ISIS-K) grupuotės išpuoliai, riboja tarptautinės sankcijos – bankai stokoja grynųjų pinigų, o valstybės tarnautojai negauna atlyginimų.

A. K. Muttaqi atstovo pranešime priduriama, kad laikinasis užsienio reikalų ministras susitikimo Dohoje metu teigė: „Raginame pasaulio šalis atšaukti esamas sankcijas ir leisti bankams įprastai veikti, kad labdaros grupės, organizacijos ir vyriausybė galėtų mokėti savo darbuotojams atlyginimus iš nuosavų rezervų ir naudojantis tarptautine finansine pagalba.“

Europos šalys nerimauja, kad žlugus Afganistano ekonomikai žemyno link pajudėtų dideli migrantų srautai ir iš pradžių padidėtų spaudimas kaimyninėms šalims, kaip Pakistanui ir Iranui, o vėliau ir ES.

Vašingtonas ir Briuselis yra pareiškę esantys pasirengę paremti humanitarines iniciatyvas Afganistane, tačiau susilaiko nuo tiesioginės paramos Talibanui, šiam prieš tai nepateikus garantijų, kad ateityje gerbs žmogaus, ypač moterų, teises.

Talibanas antradienį surengė tiesiogines derybas su Europos Sąjungos ir JAV pasiuntiniais, griežtosios linijos islamistų judėjimui tebesiekiant tarptautinio pripažinimo.

Afganistano naujieji valdytojai, grįžę į valdžią JAV rugpjūtį išvedus savo karius po 20 metų trukusio karo, taip pat siekia pagalbos, norėdami išvengti humanitarinės katastrofos.

Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas ragina pasaulį aukoti Afganistanui, kad šalis išvengtų ekonominio kracho. Tuo pat jis peikia talibų „sulaužytus“ pažadus šalies moterims ir mergaitėms.

Tiesioginės derybos Dohoje surengtos tarpininkaujant Katarui, kur jau ilgą laiką veikia Talibano politinis biuras.

ES atstovė Nabila Massrali pareiškė, kad vėliausias susitikimas „leis JAV ir Europos atstovams aptarti [tokius] klausimus“, kaip galimybė palikti Afganistaną to norintiems asmenims, humanitarinės pagalbos teikimas, pagarba moterų teisėms ir pastangos neleisti Afganistanui tapti „teroristinių“ grupuočių placdarmu.

„Tai neformalus dialogas techniniu lygiu. Jis nereiškia, kad pripažįstama „laikinoji vyriausybė“, – pabrėžė ji.

Talibanui labai reikalinga tarptautinė parama, nes Afganistano ekonomika atsidūrė sudėtingoje padėtyje: tarptautinės pagalbos tiekimas nutrauktas, auga maisto kainos ir nedarbo lygis.

Režimui, kurio teisėtumo dar nepripažino jokia valstybė, taip pat kelia grėsmę džihadistų grupuotė „Chorasano Islamo valstybė“ (IS-K), surengusi šalyje virtinę aukų pareikalavusių išpuolių.

„Norime teigiamų santykių su visu pasauliu“, – per renginį Katare sakė Talibano paskirtas eiti užsienio reikalų ministro pareigas Amiras Khanas Muttaqi.

„Tikime subalansuotais tarptautiniais santykiais. Manome, kad subalansuoti santykiai gali išgelbėti Afganistaną nuo nestabilumo“, – pareiškė A. Kh. Muttaqi, šeštadienį vadovavęs talibų delegacijai per pirmąsias tiesiogines derybas su amerikiečių pareigūnais nuo JAV pajėgų išvedimo iš Afganistano.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (243)