Lenkijos pasienio tarnyba CNN sakė, kad šeštadienio skaičius – 739 bandymai pereiti sieną – kol kas yra vienos dienos rekordas.

Migracijos krizė šalies pasienyje tęsiasi jau savaitėmis, Lenkija praėjusį mėnesį dėl jos paskelbė nepaprastąją padėtį.

Nuo rugpjūčio mėnesio Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje buvo užfiksuota 16 tūkst. bandymų neteisėtai pereiti sieną, nurodė Lenkijos pasienio agentūra. Iš jų 5 tūkst. įvyko spalio mėnesį.

Pasieniečiai teigia, kad migrantų grupės iš Baltarusijos bando jėga prasibrauti į Lenkiją. Lenkijos sienos apsaugos tarnybos duomenimis, dvi didelės migrantų grupės savaitgalį bandė jėga įsiveržti į šalį iš Baltarusijos.

Pasak pranešimo, savaitgalį į Lenkijos teritoriją nelegaliai bandė patekti dvi 90 ir 130 žmonių grupės.

Tam kelią užkirto tik greitas pasieniečių ir Lenkijos kariuomenės karių įsikišimas, pirmadienį Varšuvoje sakė pasienio apsaugos tarnybos atstovė spaudai Anna Michalska, pranešė naujienų agentūra PAP. Tarnyba socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė incidento vaizdo įrašą.

Pasak A. Michalskos, Lenkijos pasieniečiai per savaitgalį užfiksavo daugiau kaip 2 000 bandymų neteisėtai kirsti sieną su Baltarusija.

Vien šeštadienį užfiksuotas rekordinis skaičius – daugiau nei 700 bandymų. Dėl to į pasienį bus siunčiama dar daugiau karių, kurie teiks paramą.

„Palaikome ryšius su Gynybos ministerija“, – sakė A. Michalska. Šiuo metu, pasak jos, pasienyje dislokuota 2 500 karių.

Šiemet keli tūkstančiai migrantų, daugiausia irakiečiai, kirtę Baltarusijos sieną pateko į Lietuvą, Latviją ir Lenkiją. Vilnius ir Varšuva dėl migrantų krizės įvedė nepaprastąją padėtį pasienyje ir pradėjo statyti tvoras su aštria viela bei stiprinti sienos apsaugą.

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Rugsėjo 30 d. Lenkijos parlamentas patvirtino nepaprastosios padėties prie sienos su Baltarusija pratęsimą 60 dienų, nepaisydamas Europos Sąjungos kritikos dėl migrantų mirčių tame ruože.

Planą parėmė 237 konservatorių ir nacionalistų parlamentarai; prieš jį balsavo 179 deputatai. 31 parlamentaras per televizijos tiesiogiai transliuotą balsavimą susilaikė.

Šį planą patvirtino prezidentas Andrzejus Duda, pranešė visuomeninis radijas.

Lenkija prie sienos su Baltarusija nusiuntė tūkstančius karių ir įvedė nepaprastąją padėtį – uždraudė į pasienio teritoriją patekti žurnalistams bei labdaros darbuotojams.

Per pastaruosius du mėnesius prie ES sienos su Baltarusija mirė penki migrantai.

Europa kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Su Baltarusija besiribojančios ES šalys pasienyje įvedė nepaprastąją padėtį ir ėmėsi tverti pjaunančios vielos tvoras.

Lenkijoje pratęsti nepaprastąją padėtį pasienyje pasiūlė vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis, jis sakė, kad sieną kertantys migrantai turi ryšių su „radikaliomis grupėmis ar nusikaltėliais“.

Vokietijos federalinė policija praneša, kad toliau auga skaičius neteisėtų migrantų, jie iš Irako, Sirijos ir kitų šalių per Baltarusiją atvyksta į Vokietiją.

Vien tik Brandenburge Vokietijos ir Lenkijos pasienio teritorijoje savaitgalį sulaikyti 392 atvykėliai – tai naujas rekordas, pirmadienį pranešė Berlyno federalinės policijos direkcija. Prieš savaitę jų buvo 251.

Iš viso direkcijos teritorijoje nuo metų pradžios iki sekmadienio vakaro nustatyti 2 603 neteisėto sienos kirtimo atvejai, 810 jų užregistruota spalio 4–10 dienomis. Tai daugiausia asmenys iš Irako, taip pat Sirijos, Irano ir Jemeno. Jie, anot duomenų, atvyksta iš Baltarusijos per Lietuvą ir Lenkiją.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad nebetrukdys pabėgėliams vykti toliau į ES. Šie iš Baltarusijos keliauja į Lenkiją ir Lietuvą, iš kur, federalinės policijos duomenimis, dalį jų žmonių kontrabandininkai atveža į Vokietiją.

Delfi primena, kad per praėjusią parą prie Lietuvos sienos su Baltarusija Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai apgręžė 93 migrantus.

VSAT nedetalizavo, kuriuose rajonuose kiek migrantų apgręžta. Anksčiau šie duomenys buvo skelbiami.

Kaip trečiadienį aiškino VSAT atstovas Giedrius Mišutis, neskelbti minėtų duomenų konkrečiuose rajonuose nuspręsta tikslingai, nes „paskutinėmis dienomis situacija tampa sudėtingesnė“.

„Kaimyninės šalies pareigūnai, neabejotina, vertina visą viešai matomą informaciją, taip pat ir tą, kuri signalizuoja apie VSAT dėmesį ir veiksmus tam tikruose konkrečiuose rajonuose, kur Lietuvos pareigūnai neįleidžia daugiausia migrantų, o tam, savaime aišku, reikia ir daugiau VSAT pajėgų“, – komentavo G. Mišutis.

Anot jo, stebint Lietuvos informaciją, baltarusių pareigūnams atsiranda galimybių koreguoti savo veiksmus ir taip apsunkinti VSAT darbą konkrečiuose rajonuose.

„Migrantų skaičius tam tikrais laikotarpiais padidėja tai vienoje, tai kitoje vietoje prie 678 km ilgio sienos, ir tai, manome, nėra atsitiktinumas. Praktiškai prie visos sienos nėra vietovių, kur jie šios migrantų krizės metu nebūtų pasirodę. Todėl nekonkretizuoti tikslių vietų, manome, bent šiuo metu yra tikslinga“, – nurodė VSAT atstovas.

Tarnyba trečiadienį taip pat pranešė, kad antradienį vėlai vakare ties Lazdijų rajonu, prie sienos Baltarusijos pusėje, buvo paleistas vienas šūvis.

Kaip ir pastarosiomis dienomis, taip ir antradienį ties Druskininkų savivaldybe Baltarusijos pusėje buvo girdėti pabūklų šūviai. VSAT manymu, tebešaudoma kaimyninėje šalyje esančiame Gožos poligone.

Tarnybinių ginklų, specialiųjų priemonių ar fizinės prievartos veiksmų Lietuvos pasieniečiams ir jiems talkinantiems kariams praėjusią parą panaudoti neteko. Sienos kontrolė Lietuvos pusėje vykdoma sustiprintu režimu.

Į šalį per pasienį su Baltarusija šiemet pateko beveik 4,2 tūkst. neteisėtų migrantų, dauguma jų – irakiečiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)