Daugiau nei trečdalis respondentų Graikijoje ir Lenkijoje ir beveik trečdalis Vengrijoje mano, kad žydai „niekada nesugebės visiškai integruotis į visuomenę“, nurodoma EŽA partnerės Veiksmų ir apsaugos lygos užsakytoje apklausoje.

Tikėjimą, kad „egzistuoja slaptas žydų tinklas, kuris daro įtaką pasaulio politiniams ir ekonominiams reikalams“, išreiškė 58 proc. respondentų Graikijoje, 39 proc. – Vengrijoje ir 34 proc. – Slovakijoje.

Apklausoje dalyvavo 16 tūkst. žmonių iš 16 šalių, o pirminiai rezultatai pirmą kartą paskelbti 2020 metais.

EŽA rezultatus pavadino „keliančiais nerimą“.

Nors Europos institucijos stiprina kovą su antisemitizmu, „žemyno politiniu lygmeniu dar reikia daug ką nuveikti“, – pareiškė EŽA pirmininkas rabinas Menachemas Margolinas.

Apklausos duomenimis, maždaug kas trečias respondentas Graikijoje ir maždaug kas ketvirtas respondentas Vengrijoje bei Lenkijoje teigė, jog žydus vertina neigiamai.

Tuo tarpu Vokietijoje tokią nuomonę išreiškė 11 proc. respondentų. Prancūzijoje taip manančiųjų buvo 8 proc., Jungtinėje Karalystėje – trys procentai, o Nyderlanduose - du procentai.

Apskritai ketvirtadalis apklaustųjų „sutiko su teiginiu, kad Izraelio politika leidžia suprasti, kodėl kai kurie žmonės nekenčia žydų“.

Apklausa buvo atlikta bendradarbiaujant su Prancūzijos viešosios nuomonės tyrimų institutu „Ipsos“ 2019 metų gruodžio – 2020 metų sausio mėnesiais, apklausiant 1 000 respondentų 16 šalių: Austrijoje, Belgijoje, JK, Čekijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Italijoje, Latvijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Ispanijoje ir Švedijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)