Pareigūnas nurodė, kad administracija „labai greitai paskelbs tikslią datą“, nuo kada bus įsileidžiami tiek sausumos sieną kertantys keliautojai, tiek lėktuvais į JAV atvykstantys užsieniečiai.

Pasak pareigūno, tai bus viena data.

JAV praėjusį mėnesį jau paskelbė, kad nuo lapkričio atšauks pusantrų metų galiojusį kelionių draudimą ir į šalį įsileis visus nuo COVID-19 pasiskiepijusius, testuotus asmenis.

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) taip pat reikalaus, kad oro linijos rinktų iš užsienio atvykstančių keleivių kontaktinę informaciją, kad būtų lengviau atsekti jų kontaktus, tada sakė Baltųjų rūmų atsako į COVID-19 krizę komandos vadovas Jeffrey Zientsas.

Tiek Meksika, tiek Kanada ne vieną mėnesį spaudė JAV sušvelninti kelionių suvaržymus, išskyrusius šeimas ir apribojusius poilsines keliones.

Naujosios taisyklės galios tik atvykstant į šalį teisėtai. Pareigūnai įspėjo, kad asmenys, bandantys patekti į šalį neteisėtai, bus toliau išsiunčiami pagal vadinamąjį 42-ąjį dokumentą, patvirtintą ankstesnio prezidento Donaldo Trumpo. Jį griežtai kritikavo migrantų teisių aktyvistai, nes jis leidžia skubiai išsiųsti migrantus šiems dar nepasiprašius prieglobsčio. Vienas pareigūnų sakė, kad JAV tęsia šią politiką, nes dėl sąlygų ankštose pasienio kontrolės punktų patalpose kyla COVID-19 plitimo grėsmė.

Pasak pareigūnų, visų asmenų, atvykstančių į Jungtines Valstijas automobiliu, traukiniu ar keltu, atliekant įprastą JAV muitinės ir sienos apsaugos tarnybos atvykimo procedūrą bus klausiama apie jų vakcinavimo statusą. Pareigūnai savo nuožiūra galės prašyti keliautojų pateikti vakcinaciją įrodantį dokumentą per antrinį patikrinimą.

Kitaip nei keliaujant lėktuvu, kai prieš įlipant į orlaivį būtina pateikti neigiamą COVID-19 testą, atvykstant į Jungtines Valstijas sausuma ar jūra testavimas nebus privalomas, su sąlyga, kad asmuo yra pasiskiepijęs.

Pasak CDC, JAV įsileis keliautojus, pilnai pasiskiepijusius viena iš vakcinų, kurias Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra leidusi naudoti ekstremalios padėties sąlygomis. Tai reiškia, kad galės atvykti ir pasiskiepijusieji „AstraZeneca“ vakcina, plačiai naudojama Kanadoje.

Būtinoms kelionėms reikalavimas dėl skiepų atidedamas, kad sunkvežimių vairuotojai ir kiti asmenys turėtų daugiau laiko pasiskiepyti ir būtų kiek įmanoma mažiau sutrikdyta ekonomika, sakė pareigūnai.

Naujos taisyklės reiškia, kad pereinama prie politikos, orientuotos į atskirų asmenų riziką, užuot taikius mažiau tikslingus draudimus atskiroms šalims.

Vakcinacijos reikalavimas užsienio šalių piliečiams įvestas Baltiesiems rūmams paskelbus apie didelį nacionalinės imunizavimo kampanijos išplėtimą su naujomis griežtomis skiepijimosi ir testavimosi taisyklėmis, paveiksiančiomis iki 100 mln. žmonių.

Antradienį JAV Darbo departamentas baigė rengti pradinį taisyklių projektą, kuriame yra reikalavimas daugiau kaip 100 darbuotojų turinčioms įmonėms užtikrinti, kad visi darbuotojai būtų pasiskiepiję ar bent kartą per savaitę atliktų testus dėl COVID-19. Dabar šį projektą vertina Administravimo ir biudžeto valdyba.

Meksika keliautojams netaiko jokių specialių atvykimo procedūrų dėl COVID-19. Kanada įsileidžia tik pilnai pasiskiepijusius keliautojus, turinčius vakcinaciją patvirtinantį dokumentą, taip pat asmenis, turinčius neigiamą COVID-19 testą, atliktą ne anksčiau nei prieš 72 val. iki atvykimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją