„Organizatoriai ir jų vieši atstovai, kurių dalis yra susiję su ardomosiomis organizacijomis ar agentūromis, finansuojamomis Amerikos vyriausybės, aiškiai ketina propaguoti Kubos politinės santvarkos pakeitimą“, – sakoma vyriausybės pareiškime oficialioje interneto svetainėje „Cubadebate“.

Siūlomi koordinuoti protestai „prieš smurtą“ ir „už permainas“ šešiose iš 15 Kubos provincijų ir sostinėje Havanoje pareiškime vadinami provokacija.

„Nurodytos protestų priežastys nelaikomos teisėtomis“, – nurodė komunistų vyriausybė. Pasak jos, 2019 metais priimta nauja konstitucija skelbia, kad esama socialistinė santvarka yra neatšaukiama.

Prašyme, kuris buvo paskelbtas per socialinius tinklus, minimas naujosios konstitucijos 56 straipsnis, ginantis teisę susitikti, protestuoti ir vienytis teisėtais ir taikiais tikslais.

„Nors tai yra konstitucinė teisė, ja negalima naudotis kenkiant kitoms teisėms“, – atsakė vyriausybė.

Kino režisierius Yunioras Garcia, organizavęs Havanos protestą, sukritikavo vyriausybės nurodytas prašymo atmetimo priežastis.

„Ką bedarytų kubiečiai, jie (vyriausybė) visuomet sako, kad mintis atėjo iš Vašingtono. Tarsi mes nemąstome, tarsi mes, kubiečiai, neturime jokių smegenų, – sakė jis. – Žinoma, kiekvienas sveiko proto kubietis nori permainų į gera, jis nori demokratijos Kuboje, didesnės pažangos, daugiau laisvės.“

Iš pradžių opozicijos protestas planuotas lapkričio 20-ąją, bet data buvo pakeista vyriausybei praėjusią savaitę lapkričio 20-ąją paskelbus „Nacionaline gynybos diena“ ir pranešus, kad dvi dienas iki jos vyks karinės pratybos.

„Negalėjome pasielgti neatsakingai, nenorėjome jokio smurto, nenorėjome, kad kubiečiai kovotų vieni su kitais, ir negalėjome siųsti protestuotojų į gatvių mūšį prieš armiją, galėjusią atsakyti smurtu“, – sakė Y. Garcia.

Raginimas protestuoti buvo paskelbtas keli mėnesiai po beprecedenčių spontaniškų antivyriausybinių liepos 11-osios protestų maždaug 50 salos miestų.

Vyriausybė protestus nuslopino, bet žuvo vienas žmogus, dešimtys buvo sužeisti, o per tūkstantį – sulaikyti. Keli šimtai jų tebėra už grotų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)