„Smerkiame Rusijos remiamų ginkluotų grupuočių [vykdomus] paliaubų pažeidimus, taip pat raginame Rusiją pripažinti savo atsakomybę šiuo kontekstu ir panaudoti savo didelę įtaką jos remiamoms ginkluotoms grupuotėms, atkurti visuotines paliaubas, visiškai vykdyti Minsko susitarimus, sudaryti galimybę specialiai ESBO [Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos] stebėjimo misijai pagal jai suteiktus įgaliojimus laisvai ir netrukdomai patekti į Ukrainos vyriausybės nekontroliuojamas teritorijas palei Rusijos ir Ukrainos valstybės sieną“, – sakoma bendrame Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'io Michelio ir Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen patvirtintame dokumente.

Pareiškime taip pat apgailestaujama dėl Rusijos sprendimo neduoti leidimo pratęsti ESBO sienų stebėjimo misijos Hukovės ir Donecko sienos perėjų postuose mandato prie Rusijos ir Ukrainos sienos, nes tai „prieštarauja Minsko susitarimų dvasiai ir neprisideda prie taikaus konflikto sprendimo Rytų Ukrainoje “.

Be to Rusija raginama patraukti savo kariuomenę ir karinę techniką nuo rytinio Ukrainos pasienio ir Krymo pusiasalio.

„Primygtinai reikalaujame, kad Rusija vykdytų savo įsipareigojimus pagal Vienos dokumentą, taip pat kad užtikrintų didesnį skaidrumą ir patikimai paaiškintų karinių pajėgų ir įrangos dislokavimą šiuose rajonuose“. – teigiama pareiškime.

Taip pat sakoma, kad ES ekonominių sankcijų Rusijai trukmė vis dar tiesiogiai priklauso nuo visiško Minsko susitarimų įgyvendinimo.

Dokumente smerkiami Rusijos veiksmai „verčiant Ukrainos piliečius“ laikinai Ukrainos vyriausybės nekontroliuojamose teritorijose prašyti Rusijos pilietybės supaprastinta tvarka, taip pat Rusijos pasų išdavimas Ukrainos piliečiams, nes tai prieštarauja Minsko susitarimams.

Laivybos laisvė

Ukraina ir ES sutarė, jog svarbu koordinuoti tarptautines pastangas saugantis nuo didėjančių grėsmių saugumui ir stabilumui Juodosios jūros regione.

„Toliau raginame Rusiją užtikrinti netrukdomą ir laisvą patekimą į Azovo jūrą ir iš jos pagal tarptautinę teisę. Smerkiame Rusijos sprendimą uždaryti dalį Juodosios jūros ne Rusijos karo ir valstybiniams laivams, raginame Rusiją susilaikyti nuo pažeidimų, neleidžiant teisėtai naudotis laivybos teisėmis ir laisvėmis“, – sakoma pareiškime. pažeidimo.

Be to, Ukraina ir ES pasmerkė Krymo militarizacijos stiprinimą, blogėjančią žmogaus teisių padėtį pusiasalyje, taip pat Ukrainos piliečių laisvės patekti į Krymo pusiasalį ir išvykti iš jo apribojimą.

„Pasmerkėme rinkimus į Rusijos Federacijos Valstybės Dūmą, kurie buvo surengti neteisėtai aneksuotame Krymo pusiasalyje 2021 metų rugsėjo 17–19 dienomis, prieštaraujant Minsko susitarimų dvasiai ir tikslams, ir kuriuose taip pat dalyvavo Ukrainos vyriausybės nekontroliuojamų Donecko ir Luhansko sričių gyventojai“, – sakoma pareiškime.

Viršūnių susitikimo dalyviai paragino Rusiją suteikti tarptautinėms organizacijoms ir žmogaus teisių gynėjams netrukdomą prieigą prie Ukrainos nekontroliuojamų teritorijų, įskaitant Krymo pusiasalį, ir gerbti tarptautinę humanitarinę teisę.

Rusija taip pat raginama nedelsiant paleisti visus neteisėtai sulaikytus ir įkalintus asmenis Krymo pusiasalyje, įskaitant Krymo totorių aktyvistus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)