Remiantis turima informacija, migrantai į Minską atskrenda iš Stambulo, Dubajaus ir Damasko. 2021 metų vasarą į Minską pradėjo skraidyti lėktuvai ir iš Bagdado, Basros, Erbilio ir Suleimanijos, tačiau, įsikišus Lietuvai ir Europos Komisijai, šie skrydžiai buvo atšaukti.

Liudininkai Baltarusijos žurnalistams siuntė nuotraukų, kaip Stambulo oro uoste vyksta registracija skrydžiui į Minską. 127 keleivius, kurių dauguma – iš Irako, lydėjo grupę koordinavęs gidas.

Internete galima rasti nemažai „Tik Tok“ vaizdo įrašų arabų kalba, kuriuose matoma, jog pagrindinis Baltarusijos oro uostas tiesiogine to žodžio prasme perpildytas kažko laukiančių atvykėlių iš Artimųjų Rytų.


„Jūs net neįsivaizduojate, kas vyksta mūsų oro uoste, o jeigu dar tiksliau – tranzito zonoje. Tikras košmaras. Niekas nežino, ką veikia oro uosto direktorius. Panašu, kad jam visai nerūpi COVID-19. Migrantai – be apsauginių kaukių visur, jie guli tiesiog ant grindų, net ir tarptautinėse atvykimo salėse 3–4 (pirmame aukšte), visai šalia muitinės kabinų. Net ir muitinės darbuotojai šokiruoti“, – situaciją oro uoste apibūdino vienas su žurnalistais susisiekęs liudininkas.


Kitas skaitytojas pabrėžė, kad atvykėliams iš Irako skirtas specialus patikrinimo postas su Irako vėliava.

„Migrantai atskrenda per Dubajų, prie išėjimo jiems duodamos aiškios instrukcijos – Minsko oro uoste panašios išvaizdos asmuo su lagaminu juos pasitinka“, – sako belsat.eu skaitytojas. Išėję iš oro uosto, migrantai ieško jiems skirtų Minsko viešbučių.

„Režimas į Baltarusiją kviečia migrantus iš Rytų, mes gauname tiek filmuotos medžiagos, tiek nuotraukų apie atvykėlius iš visų Baltarusijos kampelių – nuo Minsko iki Gardino. Ne slaviškos išvaizdos žmonės renkasi prie viešbučių, sėdi tiesiog ant žemės, su savimi turi kelioninių krepšių“, – rašo populiarus „Telegram“ kanalas „My Country Belarus“.

„Kartais netoliese „East Times Hotel“ galima pastebėti didelių grupių ne slaviškos išvaizdos žmonių su kelioniniais krepšiais ir kuprinėmis. Dažniausiai jie vilki šiltais, žieminiais drabužiais“, – rašo vienas skaitytojas.

Taip pat nuotraukose įamžinti migrantai, nakvojantys požeminėje perėjoje netoliese „Sputnik“ viešbučio. Tokie vaizdai labai neįprasti Minskui: valdžia visada skiria ypatingą dėmesį tvarkai pagrindinėse gatvėse.

Laukdami, kol bus perkelti prie sienos, migrantai lankosi turguose ir prekybos centruose. Perka šiltų drabužių, guminių batų ir pirštinių.

„Štai ką vienas mūsų skaitytojas užfiksavo prekybos centre „Galeria“: autobusai su baltarusiškais valstybiniais numeriais atvežė daugybę migrantų, jie ten išlipo, kai kurie prisėdo ant žolės. Lukašenkos žmonių kontrabandininkai net nebebando slėpti, ką daro. Anksčiau dar bandė slėpti žmonių kontrabandos faktus, bet dabar dėl to niekas nebesuka galvos“, – rašo „My Country Belarus“.

„Staigus arabiškos išvaizdos žmonių antplūdis pastebėtas ir žvejų pamėgtame turguje netoli Minsko, ten jie perka palapinių, miegmaišių, striukių, kelnių, specialių batų. Kaip teigia pardavėjai, praeitą savaitę žmonių srautas buvo itin intensyvus. Ir visus lydi vertėjai. Būtent vertėjas savo globotiniams padeda išsirinkti reikiamus pirkinius, jeigu reikia, išverčia į arabų arba iš jos“, – rašo „Telegram“ kanalas „The Belarus Outside Minsk Ring Road“.

Migrantai pastebimi ir Gardino mieste (maždaug už 23 kilometrų nuo sienos su Lenkija).

Kaip skelbia „Telegram“ kanalas NEXTA, Gardino milicijos pareigūnai pasirūpino grupele migrantų, nakčiai pasilikusių Jankos Kupalos gatvėje: „Ryte atvyko pareigūnai, paėmė jų daiktus ir išvežė pačius turistus.“

NEXTA kanale taip pat rašoma apie potencialių migrantų grupeles Bresto pasienio regione: „Mūsų sekėjai praneša, jog Breste pastaruoju metu pastebėta labai daug Artimųjų Rytų ir Azijos išvaizdos asmenų. Jie po miestą vaikšto grupelėmis, jas lydi civiliais rūbais vilkintys asmenys, būriuojasi turistų pamėgtose vietose, pavyzdžiui, netoliese Bresto tvirtovės. Pasienio apsaugos autobusai (su specialiais valstybiniais numeriais) minėtus žmones veža į tas ekskursijas, juos lydi karinis automobilis.“

Vienas „Belsat“ skaitytojas pasienio teritorijoje nufotografavo atvykėlių grupę. Nuotraukoje matoma, kaip migrantai laipinasi Padlabenės miestelyje (už 5 kilometrų nuo sienos su Lenkija). Prieš kirsdami Europos Sąjungos ir Baltarusijos sieną, jie beldėsi į vietinių duris ir prašė maisto.

Delfi jau skelbė, kad pirmadienį į Lietuvą neleistinose vietose iš Baltarusijos neįleistų neteisėtų migrantų skaičius šoktelėjo iki triženklio ir buvo didžiausias nuo rugpjūčio pabaigos.

Pasieniečiai nė vienam užsieniečiui neleido neteisėtai patekti į šalį.

Per praėjusią parą, nuo pirmadienio vidurnakčio iki antradienio, VSAT pareigūnai neleistinose vietose neleido iš Baltarusijos įeiti 121 migrantui. Tai didžiausias neįleistų asmenų skaičius nuo rugpjūčio pabaigos. Rugpjūčio 25 d. buvo apgręžti 155 migrantai.

Nuo tol šis skaičius kiekvieną parą buvo dviženklis ar vienaženklis.

Nė vienas neteisėtas migrantas praėjusią parą nebuvo įleistas į Lietuvą.

Sekmadienį į Lietuvą pasieniečiai neleistinose vietose neleido patekti 39 migrantams, šeštadienį – 56, penktadienį – 47, ketvirtadienį – vienam, trečiadienį – 61, antradienį – 28.

Pirmadienį pranešta, kad Lenkijos sienos apsaugos tarnybos duomenimis, dvi didelės migrantų grupės savaitgalį bandė jėga įsiveržti į šalį iš Baltarusijos.

Pasak pranešimo, savaitgalį į Lenkijos teritoriją nelegaliai bandė patekti dvi 90 ir 130 žmonių grupės.

Tam kelią užkirto tik greitas pasieniečių ir Lenkijos kariuomenės karių įsikišimas, pirmadienį Varšuvoje sakė pasienio apsaugos tarnybos atstovė spaudai Anna Michalska, praneša naujienų agentūra PAP. Tarnyba socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė incidento vaizdo įrašą.

Pasak A. Michalskos, Lenkijos pasieniečiai per savaitgalį užfiksavo daugiau kaip 2 000 bandymų neteisėtai kirsti sieną su Baltarusija.

Vien šeštadienį užfiksuotas rekordinis skaičius – daugiau nei 700 bandymų. Dėl to į pasienį bus siunčiama dar daugiau karių, kurie teiks paramą.

„Palaikome ryšius su Gynybos ministerija“, – sakė A. Michalska. Šiuo metu, pasak jos, pasienyje dislokuota 2 500 karių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (448)