Planetą šildančios šiltnamio efektą sukeliančios dujos dėl deginimo ir pramoninio masto žemės ūkio Amazonės regione viršija kasmetines Italijos ar Ispanijos emisijas. Miškų naikinimas regione išskiria daugiau CO2 nei likusi Amazonė gali absorbuoti.

Austrijos aplinkosaugos teisingumo kampanijos „Allrise“ dalyviai antradienio rytą pateikė oficialų skundą Hagoje įsikūrusiam teismui. Jie paprašė pradėti teisminį procesą prieš J. Bolsonarą ir jo administraciją dėl veiksmų, „tiesiogiai susijusių su neigiamu klimato kaitos poveikiu visame pasaulyje“.

Skunde Brazilijos lyderis kaltinamas vykdęs plačią kampaniją, per kurią buvo nužudyti aplinkos gynėjai, ir sukėlęs pavojų pasaulio gyventojams dėl emisijų, kurias skatina miškų naikinimas. Skundą pateikusi komanda teigė, kad J. Bolsonaro administracija siekė „sistemingai šalinti ir neutralizuoti įstatymus, agentūras bei asmenis, kurie siekia apsaugoti Amazonę“. Teigiama, kad J. Bolsonaras atsakingas už maždaug 4 tūkst. kvadratinių kilometrų (400 tūkst. hektarų) atogrąžų miškų praradimą kasmet ir kad jam vadovaujant buvo nustatomos mėnesio miškų kirtimo normos, išaugusios iki 88 proc. nuo 2019 m. sausio 1 d., kai J. Bolsonaras pradėjo eiti pareigas.

Ekspertų grupė apskaičiavo, kad išmetami teršalai, priskiriami J. Bolsonaro administracijai dėl beatodairiško miškų kirtimo, šį šimtmetį visame pasaulyje sukels daugiau nei 180 tūkst. su karščiu susijusių mirčių.

Nors nuo 2016 m. TBT buvo pateikti bent trys kiti vietos grupių skundai prieš J. Bolsonarą, organizatoriai teigia, kad šis yra pirmasis, išryškinantis aiškų ryšį tarp miškų nykimo ir pasaulio žmonių sveikatos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)