Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis ir Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen vyksta į Ukrainą Europai susiduriant su dujų krize po kainų šuolio ir atsargų sumažėjimo.

Kelerius metus besitęsiantis Ukrainos karas su Rusijos remiamais separatistais ir reformų pastangos taip pat bus susitikimo darbotvarkėje, tačiau dujų krizė veikiausiai bus svarbiausia derybų tema.

„Šis viršūnių susitikimas vyks tvyrant labai įtemptai atmosferai“, – sakė analitikas iš Kijeve įsikūrusio „Naujos Europos“ centro Leonidas Litra.

Ukraina, konfliktuojanti su Rusija nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą, nori užtikrinti, kad ji ir toliau išliks dujų tranzito šalimi, o V. Zelenskis pasisakė prieš dujotiekį per Baltijos jūrą „Nord Stream 2“, kurio tikslas – padvigubinti gamtinių dujų tiekimo iš Rusijos į Vokietiją apimtis.

Rusijos antruoju dujotiekiu, kurio sertifikavimo procesas Vokietijoje kol kas nėra baigtas, dujos bus eksportuojamos į Europą aplenkiant Ukrainą. Prognozuojama, kad Kijevas per metus dėl to neteks maždaug 1 mlrd. eurų Rusijos sumokamų tranzito mokesčių.

Antradienį Ch. Michelis ir U. von der Leyen mėgins suteikti V. Zelenskiui garantijų šiuo klausimu, sakė vienas ES pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Jie kalbės apie Europos įsipareigojimą garantuoti „Ukrainos, kaip dujų tranzito šalies, vaidmenį“, žurnalistams sakė tas pareigūnas.

Tačiau didelių pokyčių nesitikima.

Viršūnių susitikimo išvakarėse ES įvedė sankcijas aštuoniems pareigūnams „už kenkimą Ukrainos teritoriniam vientisumui, suverenitetui ir nepriklausomybei“. Bendrija nurodė, kad šie asmenys „priiminėjo šališkus sprendimus politiškai motyvuotose bylose ir patraukė baudžiamojon atsakomybėn arba engė neteisėtos aneksijos priešininkus“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)