Jungtinės Karalystės vyriausybės ministras atsisakė patvirtinti, ar Rusijos šnipai „pavogė“ JK kurtą vakciną nuo COVID-19, kad sukurtų savo skiepą.

Vidaus reikalų ministerijos ministras Damianas Hindsas nenorėjo komentuoti įtarimų, kad Oksfordo universiteto ir bendrovės „AstraZeneca“ vakcinos dizainas buvo panaudotas kuriant Rusijos „Sputnik V“ skiepą, vietoj to jis aptakiai pareiškė, kad „pramoniniam šnipinėjimui“ buvo pasitelkta „valstybinė veikla“.

Jo komentarai pasirodė po JK laikraščio „The Sun“ pranešimo, kuriame teigiama, kad „saugumo tarnybų“ šaltiniai turi įrodymų, jog Rusijos žvalgybos agentai pavogė Oksfordo vakcinos dizainą.

Pirmadienį D. Hindsas sakė LBC radijo stočiai: „Bijau, kad gyvename pasaulyje, kuriame vykdoma valstybinė veikla, skirta pramoniniam ir ekonominiam šnipinėjimui, rengiamos kibernetinės atakos ir t. t.“

„Nekomentuosiu konkretaus jūsų paminėto atvejo, nes būtų neteisinga daryti tai detaliai, tačiau būtų sąžininga pasakyti, kad susiduriame su kitokiomis, sudėtingesnėmis ir platesnėmis tokio pobūdžio grėsmėmis nei kada nors anksčiau“, – sakė jis.

Parlamento narys, Užsienio reikalų komiteto narys, konservatorius Bobas Seely laikraščiui „The Sun“ sakė, kad JK turi „rimtai kovoti su Rusijos ir Kinijos šnipinėjimu.“

Pasak jo, „ar tai būtų šių autoritarinių ir totalitarinių režimų įvykdyta „AstraZeneca“ dizaino vagystė, ar šantažas energetikos srityje, privalome žinoti, su kuo turime reikalą.“

Praėjusiais metais britų saugumo tarnybos apkaltino Rusijos šnipus bandymu pavogti duomenis apie JK, JAV ir Kanadoje atliekamus vakcinos nuo koronaviruso tyrimus.

2020 metais tuometinis užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas pasmerkė „apgailėtiną“ Rusijos dezinformacijos kampaniją, kuria siekta diskredituoti Oksfordo ir „AstraZeneca“ sukurtą vakciną.

Kampanijoje buvo teigiama, kad vakcina gali paversti žmones beždžionėmis, nes joje buvo panaudotas virusinis vektorius – šimpanzės adenovirusas, nors tai yra įprasta vakcinų kūrimo praktika.

Teigiama, kad kampanija buvo skirta šalims, kuriose Rusija norėjo parduoti savo vakciną „Sputnik V“, taip pat ir Vakarų valstybėms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (501)