Lengvasis lėktuvas L-410, kuriuo skrido 22 žmonės, sudužo apie 9 val. 23 min. vietos (ir Lietuvos) laiku netoli Menzelinsko miesto Tatarstane, nurodė ministerija savo kanale platformoje „Telegram“.

„Šeši žmonės buvo išgelbėti, 16 – ištraukti be gyvybės ženklų“, – pranešė ministerija.

Anksčiau ministerija skelbė, kad žuvo 15 žmonių ir kad tuo lėktuvu skrido 23 asmenys.

Menzelinsko aeroklubas organizuoja šuolius parašiutais mėgėjams, bet jis taip pat rengia ir čempionatus bei treniruotes kosmonautams.

Nepaprastųjų situacijų ministerijos paskelbtose nuotraukose matyti perpus perlūžęs lėktuvas suniokota priekine dalimi.

Šeši nelaimę išgyvenę žmonės buvo nugabenti į ligoninę, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė vietos sveikatos apsaugos ministerija.

Tatarstano respublikos prezidentas Rustamas Minichanovas, kuris atvyko į nelaimės vietą, sakė, kad pilotai pranešė apie variklio gedimą ir paprašė leidimo tūpti avariniu būdu netrukus po pakilimo.

Jo teigimu, lėktuvas tūpdamas mėgino išvengti netoliese esančios gyvenvietės, tačiau „aukštis neleido“ to padaryti.

Lėktuvas sparnu kliudė stovėjusį furgoną ir apsivertė.

Visi žmonės, kurie išgyveno, buvo lėktuvo gale, naujienų agentūrai TASS pasakojo aeroklubo instruktorius Olegas Šiporovas.

Rusų pareigūnai pradėjo kriminalinį tyrimą dėl saugumo taisyklių pažeidimo.

Pirmadienį Tatarstane paskelbtas gedulas.

„Čia treniruojasi kosmonautai“

Pasak „Interfax“, lėktuvas priklausė Savanoriškai pagalbos Rusijos armijai, aviacijai ir kariniam jūrų laivynui draugijai, kuri save vadina sporto ir gynybos organizacija.

Organizacija buvo įkurta 3-e praėjusio amžiaus dešimtmetyje, o jos aerodromuose treniravosi 1961 metais pirmasis kosmose pabuvojęs žmogus – Sovietų Sąjungos kosmonautas Jurijus Gagarinas.

Menzelinsko parašiutininkų klubo vadovas Ravilis Nurmuchametovas sakė, kad dėl nelaimės negalima kaltinti aeroklubo.

„Esame geriausi, esame vienas iš penkių geriausių klubų“, – TASS pareiškė R. Nurmuchametovas. Jis pridūrė, kad klubas yra organizavęs Europos ir pasaulio čempionatus.

„Čia treniruojasi kosmonautai“, – pabrėžė jis.

TASS citavo šaltinį, sakiusį, kad valstybinis Kosmonautų mokymo centras laikinai sustabdė darbą su tuo klubu, kol bus atliktas tyrimas.

2018 metais per grupinį laisvojo kritimo šuolį susipynus parašiutams Menzelinsko aeroklube žuvo du parašiutininkai mėgėjai.

Čekų gamybos lengvasis lėktuvas L-410 buvo vienas iš dviejų klubo naudojamų lėktuvų, rašoma jo svetainėje.

Anksčiau šiemet Rusijoje įvyko dvi iš viso aštuonių gyvybių pareikalavusios lėktuvų L-410 nelaimės.

Rusija buvo liūdnai pagarsėjusi lėktuvų avarijomis, tačiau pastaraisiais metais oro eismo saugumo padėtis pagerėjo, nes pagrindinės oro linijų bendrovės sovietinius lėktuvus pakeitė šiuolaikiniais orlaiviais.

Tačiau dėl prastos priežiūros ir silpnai užtikrinamų saugos standartų tolimesniuose regionuose neretai vis dar pasitaiko nelaimingų atsitikimų, susijusių su lengvaisiais orlaiviais, o kartais atsitinka didelio masto tragedijų.