Centro kairės socialdemokratai, žalieji ir laisvieji demokratai ketvirtadienį surengė pirmąjį derybų dėl galimos koalicijos ratą. Jei derybos baigsis sėkme, naujasis aljansas nustums kadenciją baigiančios kanclerės Angelos Merkel CDU/CSU bloką į opoziciją po 16 metų vadovavimo didžiausiai Europos ekonomikai.

Pirmadienį ir antradienį numatomos tolesnės partijų derybos. Tačiau naujos vyriausybės suformavimas Vokietijoje gali užtrukti kelias savaites ar kelis mėnesius, o tuo metu šaliai toliau vadovaus nueinanti A. Merkel vyriausybė.

„Dar yra ką nuveikti ir procesas bus labai sunkus, – radijui „Deutschlandfunk“ šeštadienio rytą duotame interviu sakė vienas iš žaliųjų lyderių Robertas Haebeckas. – Visuomenė pamatys, kad tarp galimų koalicijos partnerių esama nesutarimų.“

R. Haebeckas nurodė, kad vienas problematiškiausių klausimų derybose yra finansai, įskaitant investicijų kovai su klimato kaita finansavimą ir požiūrį tvarkantis su Europos šalių sukaupta skola per koronaviruso pandemiją.

Jei derybos pasibaigtų susitarimu dėl koalicijos, naujuoju Vokietijos lyderiu taptų socialdemokratas Olafas Scholzas.

CDU/CSU šiuo metu patiria suirutę, kai Armino Lascheto vedamas dvipartinis blokas rugsėjo 26 d. vykusiuose rinkimuose parodė rekordiškai blogus rezultatus. Šiuo metu spekuliuojama dėl galimo naujo CDU lyderio, A. Laschetui parodžius ryžtą pasitraukti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)