Anot JT Vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuro, dviejų aukšto rango vadų dislokavimas yra nerimą kelianti padėties eskalacija.

„Remiantis nerimą keliančiais pranešimais, pastarąsias kelias savaites Mianmaro kariuomenė dislokuoja sunkiuosius ginklus ir karius“, – reporteriams Ženevoje sakė atstovė Ravina Shamdasani.

Įranga ir personalas dislokuoti Kanpetleto ir Hakos miesteliuose Činų valstijoje, Kanio ir Monivos miesteliuose centriniame Sagaino regione bei Gangos miestelyje Magvėjaus regione, nurodė ji ir pridūrė, kad ten taip pat atjungtas interneto ryšys.

Neramumai Mianmare tvyro nuo vasarį įvykdyto karinio perversmo, kai chunta suėmė šalies politinius lyderius ir pradėjo kruviną susidorojimą su opozicija.

„Esame labai sunerimę dėl šių įvykių, ypač atsižvelgiant į intensyvėjančias kariuomenės atakas, kurias šiose vietovėse fiksuojame pastarąjį mėnesį“, – teigė R. Shamdasani.

Šios atakos apima „žudymus, reidus kaimuose ir namų deginimą, siekiant sunaikinti ginkluoto pasipriešinimo galimybes, bei kerštą prieš gyvenvietes, kurios tariamai yra palankios civilių gynybos pajėgoms ar etninėms ginkluotoms grupuotėms“.

„Būta pranešimų apie masinius sulaikymus, taip pat smurtą ir egzekucijas. Kariuomenės „valymo operacijose“ panaudotos artlerijos užtvaros ir vykdyti antskrydžiai prieš kaimus“, – teigė R. Shamdasani.

„Atjungus interneto ryšį, milijonai žmonių prarado komunikacijos priemonę ir galimybę gauti išgyvenimui reikalingą informaciją,“ – pridūrė atstovė.

Ji paragino įtakos chuntai turinčias valstybes paraginti ją „deeskaluoti situaciją, apsaugoti civilių gyvybes ir nuosavybę bei užtikrinti prieigą prie humanitarinės pagalbos žmonėms, kuriems jos reikia“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją