Daugiau kaip 8 mln. rinkimų teisę turinčių rinkėjų galės balsuoti iki balsavimo apylinkių uždarymo šeštadienį. Rinkimų apylinkės penktadienį užsidarys 22 val., o šeštadienį balsavimas vyks nuo 8 val. ryto iki 14 valandos. Rinkėjų apklausos nebus vykdomos, o rezultatų laukiama vėliau šeštadienį.

Rinkimuose varžomasi dėl 200 vietų Deputatų rūmuose, svarbesniuose žemesniuosiuose parlamento rūmuose.

Kartu Čekija nustato politinį kursą pirmininkavimui ES Tarybai, kurį šalis turėtų perimti 2022 metų antrąjį pusmetį.

Šioje Vidurio Europos šalyje rinkimai tradiciškai vyksta dvi dienas, nes daug žmonių savaitgalius leidžia kaime.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad dabartinis ministras pirmininkas Andrejus Babišas pirmauja, tačiau jo rinkimų kampaniją temdo finansinis skandalas.

Po pranešimų apie fiktyvias įmones vadinamajame „Pandora Papers“ tyrime, 67 metų vyras neigė padaręs ką nors neteisėto. Multimilijardierius vadovauja populistinei partijai „ANO“ („Taip“).

A. Babišas ketina siekti antros iš eilės pergalės rinkimuose nepaisant to, kad būdamas valdžioje vangiai kovojo su COVID-19 pandemija ir turi problemų su įstatymais.

Maisto, cheminių medžiagų ir žiniasklaidos magnatui gresia kaltinimai dėl sukčiavimo ES subsidijų srityje, o blokas sunerimęs dėl jo, kaip verslininko ir politiko, interesų konflikto.

Praėjusį savaitgalį paskelbtas „Pandora Papers“ tyrimas parodė, kad 2009 metais iš savo lengvatinio apmokestinimo įmonių gautais pinigais jis įsigijo nekilnojamojo turto Pietų Prancūzijoje.

Jis šiuos kaltinimus pavadino šmeižto kampanija, o nuomonių apklausos vis dar rodo, kad buvęs Komunistų partijos narys yra rinkimų favoritas, jo palaikymas siekia iki 30 proc.

„Esminis klausimas – ar populistinė politika nugalės tradicinius ir atsakingesnius politikus“, – sakė Tomašas Lebeda, Palackio universiteto analitikas rytiniame Olomouco mieste.

„Vadovėlinis populizmas“

A. Babišas, žurnalo „Forbes“ duomenimis, penktas turtingiausias Čekijos gyventojas, vadovauja koalicijai su socialdemokratais, kuriuos remia Komunistų partija, valdžiusi buvusią totalitarinę Čekoslovakiją 1948-1989 metais.

Pagrindiniai A. Babišo varžovai yra du opozicijos blokai, kurių reitingai pakilo, kai šalis šių metų pradžioje atsidūrė pasaulinės COVID-19 mirčių ir infekcijų vienam gyventojui statistikos viršūnėje, o vyriausybei sunkiai sekėsi suvaldyti ligos plitimą.

Viena jų – antisisteminė Piratų partija su centristine Merų partija, kita – trijų centro dešiniųjų partijų koalicija „Spolu“(„Kartu“).

Tačiau premjeras pradėjo puolimą prieš savo varžovus, grasindamas, kad valstybės laukia neaiški ateitis, jei jie laimės rinkimus, ir taip sėkmingai vėl pakreipė reitingus savo naudai.

„ANO vykdo iš vadovėlių pažįstamą populistinę politiką, kai stiprus lyderis siekia suskaldyti visuomenę ir sukurti gentinę tapatybę, – AFP sakė T. Lebeda. – Jis iš esmės sako – jūs galite turėti viską, didelius atlyginimus ir pensijas, ir nesijaudinti dėl valstybės skolos“.

Čekijos ekonomika, labai priklausoma nuo automobilių gamybos ir eksporto į euro zoną, prie kurios ši 10,7 mln. gyventojų turinti ES narė dar neprisijungusi, atsigauna po COVID-19 uždarymo.

Tačiau dėl pandemijos ir pensijų bei viešojo sektoriaus darbuotojų atlyginimų didinimo, kuriam neseniai pritarė A. Babišo kabinetas, smarkiai padidėjo viešųjų finansų deficitas.

„Jis uždėjo didžiulę naštą valstybės biudžetui, kad galėtų dalyti išmokas, ir vis kartoja, kad nedidins mokesčių. Aš tai pavadinčiau fiskaliniu populizmu“, – sakė T. Lebeda.

Savo kampanijoje ANO kalba apie nelegalią migraciją ir žada išsaugoti benzinu varomus automobilius, taip pat tradicinį Čekijos energijos šaltinių derinį, paremtą branduoline energija.

Tarp kitų partijų, su kuriomis reikia skaitytis, yra antimusulmoniškas kraštutinių dešiniųjų judėjimas „Laisvė ir tiesioginė demokratija“ (SPD), kuriam vadovauja Tokijuje gimęs verslininkas Tomio Okamura.

Socialdemokratai ir komunistai dalyvauja rinkimuose, tačiau, naujausių apklausų duomenimis, jie gali neperžengti penkių procentų barjero, kad patektų į parlamentą.

Naująjį ministrą pirmininką turės paskirti prorusiškas prezidentas Milošas Zemanas, o A. Babišas gali pasikliauti savo senu sąjungininku.

„Jis padarys viską, kad ANO liktų valdžioje“, – sakė Prahos Karolio universiteto analitikas Josefas Mlejnekas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją