Per įtemptas demokratų ir respublikonų derybas buvo susitarta, kad šiai krizei išspręsti bus suteikta daugiau laiko, šalies didžiausio skolinimosi kartelę kilstelint dar 480 mlrd. dolerių (415 mlrd. eurų). Šis proveržis buvo pasiektas likus 11 dienų iki galutinio termino, kuriam sukakus Jungtinės Valstijos nebebūtų galėjusios skolintis ir pirmąkart per savo istoriją nebebūtų galėjusios vykdyti įsipareigojimų kreditoriams.

Senato demokratų daugumos lyderis Chuckas Schumeras apie pasiektą susitarimą paskelbė paryčiais.

„Respublikonai žaidė pavojingą ir rizikingą partinį žaidimą, ir džiaugiuosi, kad jų balansavimas ties pavojinga riba nesuveikė“, – kalbėdamas Senate pareiškė Ch. Schumeras.

Senato respublikonų mažumos lyderis Mitchas McConnellas šį kompromisą pasiūlė trečiadienį. Jo partija buvo nusiteikusi balsuoti prieš Atstovų Rūmų demokratų pastangomis priimtus planus padidinti valstybės skolinimosi limitą ilgesniam kaip metų laikotarpiui.

Naujasis susitarimas krizės neišsprendžia, tik ją atideda. Be to, naujojo plano galutinis terminas sutampa su kitu dideliu finansavimo iššūkiu – nuo gruodžio 3-iosios gali tekti iš dalies uždaryti JAV federalines įstaigas, išsekus iždo atsargoms.

„Dabar reikalingas ilgalaikis sprendinys, kad nepatirtume šios rizikingos dramos kas kelis mėnesius“, – pabrėžė Ch. Schumeras.

Atstovų Rūmų demokratų daugumos lyderis Steny Hoyeris savo ruožtu ketvirtadienį vakare sakė, kad Kongreso žemieji rūmai ateinantį antradienį balsuos dėl siūlymo padidinti valstybės skolinimosi limitą, Senate priimto be respublikonų palaikymo, ir pasiųs teisės aktą pasirašyti prezidentui Joe Bidenui.

„Dirbtinė krizė“

Demokratai išnaudos trumpą atokvėpį toliau stumti savo daugelio trilijonų dolerių socialinių išlaidų paketą, kuris yra prezidento ekonomikos darbotvarkės kertinis akmuo.

Artėjant kitais metais vyksiantiems kadencijos vidurio rinkimams M. McConnellas viliasi išnaudoti J. Bideno plataus masto iniciatyvas agituojant prieš „neatsakingą“ demokratų išlaidavimą.

„Senatas juda prie vakar mano išdėstyto plano, skirto apsaugoti Amerikos žmones nuo dirbtinai sukeltos krizės“, – sakė M. McConnellas.

Respublikonams sutikus su laikinu sprendiniu, buvo išeita iš aklavietės, dėl kurios buvo kilusi grėsmė, kad federalinė vyriausybė po spalio 18-osios liks be lėšų ir nevykdys su valstybės skola susijusių įsipareigojimų.

Jungtinės Valstijos išleidžia daugiau pinigų, nei surenka iš mokesčių, todėl skolinasi leisdamos vyriausybės obligacijas, laikomas vienomis iš patikimiausių investicijų.

Prieš maždaug aštuonis dešimtmečius įstatymų leidėjai nustatė federalinės skolos „lubas“. Federalinės valdžios skolinimosi limitas buvo didinamas dešimtis kartų, kad vyriausybė galėtų vykdyti savo išlaidų įsipareigojimus. Paprastai tokie balsavimai vykdavo dvipartiniu sutarimu ir apsieidavo be didesnių dramų.

Netgi įsipareigojimų nevykdymo grėsmė gali išgąsdinti finansų rinkas ir pakenkti ekonomikai. Pirmas istorijoje tikras įsipareigojimų nevykdymas sukeltų pasekmių visam pasauliui.

Tačiau respublikonai abejuose Kongreso rūmuose šįkart priešinosi skolos limito padidinimui, protestuodami prieš J. Bideno socialinių išlaidų paketą, kurio galutinė suma tikriausiai viršys 1,5 trln. dolerių.

Neteisėta kelti valstybės skolos viršutinę ribą būsimoms išlaidoms padengti; tos lėšos gali būti naudojamos tik mokėti už ankstesnes obligacijas ir vykdyti valstybės skolos įsipareigojimus. Valstybė skola siekia 28 trln. dolerių ir didžiąją jos dalį „uždirbo“ respublikonų administracijos.

M. McConnellas nuo liepos tvirtino, kad demokratai gali skolinimosi ribą padidinti be respublikonų pagalbos, pasitelkdami daug pastangų reikalaujančią „biudžeto persvarstymo“ procedūrą.

Tačiau, kaip pranešama, jam nerimą sukėlė demokratų raginimai išspręsti šį klausimą pritaikant vadinamąją „branduolinę priemonę“, kad būtų susilpnintas obstrukcijos mechanizmas, dėl kurio dauguma teisės aktų Senate būtų priimami ne mažiau 60 balsų dauguma.

„Nežinia“

Ketvirtadienį patvirtinta laikina priemonė suteikia demokratams laiko prastumti planus padidinti valstybės skolinimosi limitą ilgesniam laikotarpiui, nors jie toliau atsisako panaudoti vadinamąją suderinimo procedūrą.

Anot jų, tas procesas būtų per daug sudėtingas ir rizikingas. Jam įgyvendinti nereikėtų respublikonų paramos, todėl demokratai būgštauja, kad jiems vieniems tektų visa politinė atsakomybė už 28 trln. dolerių siekiančią ir toliau augančią valstybės skolą.

Tačiau ištiesta alyvos šakelė patiko ne visiems.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas iš savo namų Floridoje paskelbė pareiškimą, pritardamas demokratų pateikiamai įvykių interpretacijai, esą tai yra respublikonų taktinis atsitraukimas.

„Respublikonų senatoriai, nebalsuokite už šį siaubingą susitarimą, stumiamą tvirto stuburo neturinčio Mitcho McConnello. Laikykitės tvirtos pozicijos dėl mūsų šalies“, – sakė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)