JT aukščiausiasis pabėgėlių reikalų komisaras Filippas Grandis, anot Y. Johansson, skaičiuoja, kad per ateinančius penkerius metus apie 85 000 afganistaniečių iš Afganistano kaimyninių šalių turės būti perkelta į kitas valstybes. „Jis pasiūlė, kad pusė jų priimtų ES“, - sakė eurokomisarė.

Y. Johansson patvirtino, kad labiausiai pažeidžiamų afganistaniečių, įskaitant žurnalistes, teisėjas ir žmogaus teisių aktyvistes, evakuacija bus tęsiama. Apie 22 000 afganistaniečių jau apgyvendinti 24 ES šalyse narėse. Komisarė patvirtino, kad ES „pasirengusi padaryti daugiau“.

Tuo tarpu JT Žmogaus teisių taryba pasiekė, kad būtų paskirtas pranešėjas Afganistano klausimu. „Tai esminis žingsnis, norint užtikrinti nuolatinę nepriklausomo eksperto vykdomą stebėseną ir užkirsti kelią tolesniam žmogaus teisių padėties Afganistane blogėjimui“, - ketvirtadienį priėmus pasiūlymą pareiškė ES atstovė Jungtinėse Tautose Ženevoje Lottė Knudsen.

Rezoliuciją dėl vienerių meto pranešėjo mandato pateikė ES. Už tai buvo ir dar senosios vyriausybės paskirtas Afganistano atstovas. Už balsavo 28 JT Žmogaus teisių tarybos narės. Kinija, Rusija, Venesuela, Pakistanas ir Eritrėja buvo prieš, o 14 šalių susilaikė.

Rugpjūčio viduryje Talibanas perėmė valdžią Afganistane. Nuo tada daugėja būgštavimų, kad islamistai, kaip jau per pirmąjį savo viešpatavimą dešimtajame dešimtmetyje, smarkiai pažeidinės žmogaus teises. Talibanas pažadėjo paisyti mažumų ir moterų teisių, tačiau jau daugėja pranešimų apie žmogaus teisių pažeidinėjimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)