Atsakydamas į Rusijos žurnalistų užduotą klausimą, ar radikalaus islamo grupuotės atstovai bus pakviesti į derybas, kuriose taip pat dalyvauja Kinija, Indija, Iranas ir Pakistanas, Z. Kabulovas teigė: „Taip.“

Šios derybos vyks po Didžiojo dvidešimtuko (G20) susitikimo spalio 12 d., kurio tikslas – padėti šaliai išvengti humanitarinės katastrofos po talibų įsitvirtinimo valdžioje.

Z. Kabulovas taip pat buvo paklaustas, ar Rusija suteiks pagalbą Afganistanui, kur, anot vieno Jungtinių Tautų (JT) pareigūno, humanitarinė krizė blogėja. Rusija tai padarys, tačiau vis dar sprendžiama dėl detalių, teigė Z. Kabulovas.

Nors Rusija jau yra užmezgusi ryšius Talibanu, Maskva nėra pripažinusi šios grupuotės, kuri Rusijoje laikoma teroristine organizacija.

Pirmadienį Z. Kabulovas pareiškė, kad Maskva „neatmeta galimybės“ peržiūrėti JT sankcijų režimą Talibanui. „Tačiau nemanome, kad šiame etape būtų tikslinga skubėti“, – pridūrė jis.

Kremlius pastaraisiais metais bendrauja su Talibanu ir yra keliskart pakvietęs jo atstovus į Maskvą, paskutinį kartą – šių metų liepą.

Skirtingai nei Vakarų šalys, kurios skubėjo evakuoti savo diplomatus, kai Talibanas rugpjūtį perėmė valdžią, Rusija neuždarė savo ambasados Kabule.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra sukritikavęs užsienio šalių kišimąsi į Afganistano vidaus reikalus ir pareiškęs, kad Maskva „išmoko savo pamokas“ iš Sovietų Sąjungos invazijos į šią šalį.

Aštuntajame dešimtmetyje Maskva kovojo pražūtingą dešimties metų trukmės karą Afganistane, kurio metu žuvo maždaug 2 mln. afganų, dar 7 mln. buvo priversti bėgti iš savo namų ir žuvo daugiau kaip 14 tūkst. sovietų karių.

V. Putinas anksčiau taip pat yra įspėjęs dėl galimo ekstremistinių grupuočių narių naudojimosi politine suirute Afganistane, kad galėtų persimesti į kaimynines šalis apsimesdami pabėgėliais.

Po Talibano valdžios perėmimo Rusija surengė karines pratybas su Tadžikistanu ir Uzbekistanu – dviem buvusiomis sovietinėmis Vidurio Azijos respublikomis, kurios turi sieną su Afganistanu.

Nors Talibanas yra pareiškęs, kad nekelia grėsmės šalims Vidurio Azijoje, buvusios sovietinės respublikos anksčiau buvo atsidūrusios islamistų taikinyje.

Talibanas vadovavo Afganistanui nuo 1996 m., tačiau 2001 m. jo režimą nuvertė JAV vadovaujama invazija po rugsėjo 11-osios atakų, kurias iš Afganistano organizavo „Al-Qaeda“ lyderis Osama bin Ladenas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)