Vyriausybės atstovas atkreipė dėmesį į žiniasklaidos pranešimus, kad Kinijos vadovas nevyks į G20 viršūnių susitikimą Romoje spalio pabaigoje. Priešingu atveju tai esą būtų gera galimybė abiem prezidentams susitikti. Nuo J. Bideno kadencijos pradžios sausį abiejų šalių lyderiai du kartus kalbėjosi telefonu, pastarąjį sykį – rugsėjį.

JAV ir Kinijos santykiai jau daug metų yra labai įtempti. J. Bideno vyriausybė ekonominiu ir kariniu požiūriu stiprėjančią Kiniją laiko didžiausiu XXI amžiaus geopolitiniu iššūkiu. Abi didžiausios pasaulio ekonomikos, be kita ko, yra įsitraukusios į prekybos ginčą.

Pastarąjį kartą JAV, be to, griežtai kritikavo pakartotinį Kinijos karo lėktuvų įsiskverbimą į Taivano gynybinę oro erdvę. Pekinas savo ruožtu kritiškai sureagavo į branduolinių povandeninių laivų sandorį tarp JAV, Didžiosios Britanijos ir Australijos, kuris yra reakcija į Kinijos ambicijas Indijos ir Ramiojo vandenyno regione. Nesutarimus taip pat kelia Kinijos elgesys su uigūrų musulmonų mažuma bei veiksmai specialiame administraciniame Honkongo regione.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)