Šia vakariene pradėtas dvi dienas trukęs aukščiausiojo lygio susitikimas miškingoje valdoje netoli Liublianos. Europos Sąjungos lyderiai planavo aptarti opiausius iššūkius – chaotišką pasitraukimą iš Afganistano, naująjį JAV vadovaujamą gynybos paktą, kuris papiktino Prancūziją, ir nelengvus ryšius su Kinija.

Pasak ES pareigūnų ir diplomatų, kurie nesutiko būti įvardyti, vienas iš pagrindinių darbotvarkės klausimų turėjo būti svarbus ES investicijų susitarimas su Kinija, kuris šiuo metu yra įšaldytas dėl Europos įstatymų leidėjams taikomų sankcijų, taip pat debatai dėl to, ar tęsti sustabdytus planus surengti aukščiausio lygio susitikimą su Kinija.

Bet Europai susidūrus su staigia energetikos krize, Kinija dar kartą nemaloniai priminė apie savo, kaip strateginės konkurentės, poziciją. Rugsėjo mėnesį Kinija tapo didžiausia pasaulyje deficitinių suskystintų gamtinių dujų importuotoja, dujų, kurių tiekimas čia, palyginti su ankstesniais metais, išaugo 20 proc., rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ surinkti laivų stebėjimo duomenys.