Ataka surengta antradienį šalia Bambari – ketvirtojo pagal dydį CAR miesto, esančio Vakos provincijoje. Sukilėliams apšaudžius tris automobilius, „žuvo 11 žmonių ir dar šeši buvo sužeisti“, sakė rajono prefekto pavaduotojas Saturninas Nicaise'as Grepandetas.

Anksčiau buvo pranešta, kad per ataką žuvo septyni žmonės. Tuo metu su anonimiškumo sąlyga kalbėję pagalbos darbuotojai sakė, kad žuvo mažiausiai 15 žmonių.

Priėjimo prie jūros neturinčią skurdžią CAR brutalus konfliktas krečia nuo 2013 metais įvykdyto perversmo, kai ginkluota musulmonų grupuotė nušalino ilgametį lyderį Francois Bozize.

Perversmas išprovokavo kautynes su vadinamaisiais „anti-balaka" kovotojais iš krikščionių ir animistų bendruomenių.

Prezidentu išrinktam F. Bozize įpėdiniui Faustinui Archange'ui Touaderai sunkiai sekasi įtvirtinti savo valdžią, ir daug šalies teritorijų vis dar kontroliuoja ginkluotos grupuotės.

Už 380 km į rytus nuo sostinės Bangio esančiame Bambari mieste sukilėliai iš „Sąjungos už taiką Centrinėje Afrikoje“ (UPC), vienos didžiausių regione veikiančių ginkluotų grupuočių, neseniai nukovė du vyriausybės pajėgų karius.

Blogėjant saugumo padėčiai valdžia spalio 1 dieną pratęsė komendanto valandos galiojimą.

Pernai gruodį šešių sukilėlių grupuočių aljansas artėjant prezidento rinkimams bandė užimti Bangį, tačiau buvo atremti, kai F. A. Touadera sulaukė karinės paramos iš Rusijos ir Ruandos.

Jungtinės Tautos kovo mėnesį paskelbtoje ataskaitoje nurodė, kad per praėjusius metus buvo dokumentuota šimtai žmogaus teisių ir kitų pažeidimų. Ataskaitoje rašoma, kad dėl tų pažeidimų žuvo mažiausiai 1 221 žmogus, įskaitant 144 civilius.

Kai kurios iš šių mirčių siejamos su CAR ginkluotosiomis pajėgomis ir „privačiu kariniu personalu“, rašoma ataskaitoje, turint galvoje samdinius iš Rusijos.

CAR vyriausybė praėjusį penktadienį paskelbtoje ataskaitoje pripažino, kad už kai kuriuos pažeidimus atsakingi „rusų instruktoriai“, tačiau tvirtino, kad atsakomybė už daugumą pažeidimų tenka sukilėliams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją