Šis pasirinkimas būtų smūgis iš politikos besitraukiančios kanclerės Angelos Merkel konservatoriams, kurie tikėjosi sutelkti koaliciją su žaliaisiais ir FDP.

Po parengiamųjų derybų su SPD ir A. Merkel krikščionių demokratų bloku CDU-CSU, per praeitą mėnesį vykusius rinkimus gavusiais daugiausiai vietų federaliniame parlamente, žalieji „mano, kad vertėtų... surengti nuodugnias derybas su SPD ir FDP“, žurnalistams sakė A. Baerbock.

Žaliųjų partija per rinkimus liko trečia, o FDP – ketvirta. Šios partijos nebūtų natūralios partnerės, bet nuo jų dabar priklauso jėgų pasiskirstymas, nes ir SPD, ir konservatoriams reikia jų pagalbos norint valdyti.

Pasak A. Baerbock, Vokietija susiduria su „dideliais iššūkiais“ ir jai reikia „naujos pradžios“.

„Šalis negali sau leisti ilgai būti aklavietėje“, – sakė A. Baerbock, kalbėdama apie žaliųjų pasiūlymą greitai pereiti prie kitos fazės – oficialių parengiamųjų derybų dėl koalicijos.

Visos šalys labai nori išvengti tokios padėties kaip po 2017 metų rinkimų, kai ginčai dėl koalicijos truko mėnesius.

Po žaliųjų žingsnio padidėja finansų ministro Olafo Scholzo iš SPD galimybės tapti kitu Vokietijos kancleriu.

SPD, žaliųjų ir FDP koalicija, kuri būtų pirmoji tokia Vokietijoje, buvo praminta „šviesoforu“ pagal šių partijų spalvas – raudoną, žalią ir geltoną.

Žaliųjų sprendimas teikti pirmenybę SPD vadovaujamai vyriausybei yra dar viena nesėkmė CDU lyderiui Arminui Laschetui po jo vadovaujamų konservatorių prasčiausių nuo pat karo rinkimų rezultatų.

Pati A. Merkel po 16 valdymo metų traukiasi iš politikos, nors laikinai eis kanclerės pareigas, kol vyks derybos dėl koalicijos.

Žaliųjų bendrapirmininkas Robertas Habeckas toje pačioje spaudos konferencijoje sakė, kad jo partija paprašė FDP priimti pasiūlymą pradėti trišales derybas su SPD.

Pasak jo, nors esama bendrų dalykų su konservatoriais, yra ir „reikšmingų skirtumų“, o neformalios pastarųjų kelių dienų derybos parodė „didesnį sutapimą“ su socialdemokratais tokiais klausimais kaip klimato apsauga, socialinis teisingumas ir Europos integracija.

FDP lyderis Christianas Lindneris trečiadienį paskelbė, kad SDP, žalieji ir liberalai pirmąsias savo trišales derybas surengs ketvirtadienį.

Žalieji ir FDP „pasiūlė trišales derybas surengti rytoj“, žurnalistams sakė jis ir pridūrė: „Taip ir bus.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)