Naujienų agentūra „Bloomebg“ trečiadienį pranešė, kad kinų diplomatai aukštus G20 grupės pareigūnus jau per pokalbius rugsėjį Florencijoje informavo, kad Xi Jinpingas neketina asmeniškai dalyvauti susitikime. Jie atkreipė dėmesį į griežtas Kinijos priemones kovoje su pandemija.

Xi Jinpingas nuo 2020 metų sausio nėra išvykęs iš Kinijos. Pusantrų metų jis nepriima ir užsienio svečių. Dėl griežtų apsaugos priemonių Pekine nedaugelis užsienio politikų, kuriems buvo leista atvykti į Kiniją, dalyvavo susitikimuose kituose miestuose.

Paprastai Kinija atvykus reikalauja 2-3 savaičių karantino. Griežtomis priemonėmis šalis nuo 2020 metų vasaros kontroliuoja virusą.

Jei Xi Jinpingas neatvyks į Romą, čia negalės įvykti ir pirmasis asmeninis jo susitikimas su JAV prezidentu Joe Bidenu. Santykiai tarp abiejų didžiausių pasaulio ekonomikų yra įtempti. Jau rugpjūčio gale „South China Morning Post“ rašė, kad Xi Jinpingas svarsto G20 viršūnių susitikime spalio 30-31 dienomis dalyvauti tik vaizdo ryšiu.

Daugeliu viršūnių susitikimo temų Kinijai tenka pagrindinis vaidmuo – tai ir klimato apsauga, ir pasaulio ekonomikos skatinimas, taip pat kova su pandemija, įskaitant vakcinų dalijimą tokiems užsienio politikos krizės židiniams kaip Afganistanas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)