Iš žmonių, kurie gali gauti vakcinas, paskiepyti yra 98 proc., o tai reiškia, kad beveik visi gyventojai virš 12 metų yra vakcinuoti, sakė viceadmirolas Henrique Gouveia e Melo, šiuo metu einantis nacionalinio vakcinacijos nuo COVID-19 plano koordinatoriaus pareigas. Apie tai, kad Portugalijoje praktiškai nebeliko nepaskiepytų žmonių, skelbia „The New York Times“.

„Mes manome, kad pasiekėme grupinės apsaugos tašką ir beveik turime visuomenės imunitetą, – teigė jis. – Reikalai atrodo labai geri“.

Penktadienį Portugalija atšaukė beveik visus dėl koronaviruso galiojusius apribojimus. Naujų atvejų skaičius yra smarkiai sumažėjęs iki 650 per dieną, mirčių taip pat fiksuojama labai mažai.

Baruose ir naktiniuose klubuose verda gyvenimas, infekcijų stipriai sumažėję, o mirčių skaičius taip pat yra ryškiai kritęs. Tai reiškia, kad Portugalijai pavyko įgyvendinti savo vakcinacijos planą, nors ji ir buvo susidūrusi su daugeliu tokių pačių kliūčių, kurios parklupdė kitas šalis.

Portugalijos socialinės žiniasklaidos paskyrose sklido lygiai toks pats klaidinančios informacijos apie vakcinas srautas.

Henrique Gouveia e Melo

„Pirmiausia reikia skelbti karą, – per interviu sakė H. Gouveia e Melo, prisimindamas, kaip jis ėmėsi šio darbo. – Aš vartoju ne tik karingus žodžius, bet ir kariuomenės kalbą“.

Nors politikai kitose pasaulio šalyse taip pat griebėsi panašios karingos retorikos, jis pažymi, kad jo sėkmei itin daug įtakos turėjo tai, jog jis buvo regimas kaip nepriklausomas nuo politikos.

Jis greitai suformavo maždaug 30 žmonių komandą, vadovaujamą elitinių kariuomenės atstovų, įskaitant matematikus, gydytojus, analitikus ir strateginius ekspertus iš Portugalijos armijos, karinių oro bei jūrų pajėgų.

Paklaustas, ką kitos šalys galėtų padaryti, kad priverstų gyventojus aktyviau skiepytis, jis nedvejodamas pateikė savo geriausią patarimą.

„Jos turi rasti žmones, kurie nėra politikai“, – atsakė jis.

Kaip rašė AP, už kariuomenės ribų anksčiau negarsėjęs H. Gouveia e Melo dabar yra puikiai žinomas Portugalijoje. Jis reguliariai lankėsi televizijos laidose, siekdamas išsklaidyti visuomenės susirūpinimą ir nerimą dėl vakcinavimo programos.

Dėl savo mėlynų akių, žilstelėjusių plaukų šukuosenos ir 1,93 m ūgio netgi ir su kauke lengvai atpažįstamas vyriškis neretai užkalbinamas gatvėje – žmonės nori jam padėkoti.

Henrique Gouveia e Melo

„Žmonės yra labai malonūs“, – pažymi H. Gouveia e Melo. Tačiau 60-metis pareigūnas taip pat skuba tikinti, kad jis pats tėra tik viso proceso „ledkalnio viršūnė“, o nuopelnai priklauso ir daugeliui kitų žmonių.

Kariuomenės įsitraukimas į skiepijimo nuo COVID-19 procesą nėra neįprastas dalykas ir kitose šalyse, tačiau Portugalija kariuomenei skyrė pagrindinį vaidmenį.

Paaiškėjo, kad tai buvo puikus pasirinkimas: nors H. Gouveia e Melo komanda petys į petį darbuojasi su sveikatos priežiūros institucijomis, policija ir miestų savivaldybėmis, tapo aišku, kad būtent kariuomenės patirtis yra neįkainojama.

„Kariuomenės atstovai yra pratę dirbti jausdami stresą ir neaiškiomis aplinkybėmis“, – savo biure NATO atstovybėje netoli Lisabonos, iš kurio atsiveria vaizdas į Atlanto vandenyną, kalbėjo H. Gouveia e Melo. – Kariuomenės atstovai yra gerai organizuoti, pasižymi gera logistika, be to, paprastai jie yra labai susitelkę į įgyvendinamą misiją.“

H. Gouveia e Melo davė toną skiepijimo procesui pademonstruodamas rimtą ir praktišką požiūrį bei daug dėmesio skirdamas disciplinai. Jo tiesmukiškumas tapo patrauklus daugeliui žmonių, nerimavusių, kad gali laiku nepasiskiepyti.

Kaip „The New York Times“ pasakojo vyras, jam akis į akį teko susidurti su aršiai nusiteikusiais vakcinų priešininkais.

Liepos mėnesį protestuotojai užblokavo įėjimą į vakcinavimo centrą Lisabonoje, tad jis apsirengė savo uniformą ir be jokios apsaugos nužygiavo ten.

„Aš ėjau pro tuos kvaištelėjusius žmones, jie mane ėmė vadinti žudiku“, – pasakojo H. Gouveia e Melo.

„Aš pasakiau, kad žudikas yra virusas“, – prisiminė jis. Tikrasis žudikas, pasak jo, būtų žmonės, gyvenantys tarsi XIII amžiuje be jokio tikrovės suvokimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)