Jungtinėje Karalystėje ir Švedijoje įsikūrusi bendrovė nurodė, kad antikūnių mišinys, žinomas kaip AZD7442, būtų pirmoji tokio pobūdžio priemonė, kurią būtų leista taikyti COVID-19 prevencijai esant ekstremalioms sąlygoms. Jeigu ši gydymo priemonė būtų patvirtinta, ji tikriausiai būtų skiriama tik žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi ir kuriuos paskiepijus nesusidaro pakankama apsauga.

„Visų pirmiausiai norime apsaugoti pažeidžiamas populiacijas, kurios nebuvo tinkamai apsaugotos vakcinų, – sakė „AstraZeneca“ tyrimų ir plėtros skyriaus vadovas Menelas Pangalas. – Tačiau galiausiai nuo sveikatos apsaugos tarnybų priklausys apsispręsti, ką jos rinksis imunizuoti.”

M. Pangalas sakė, kad jo bendrovės sukurtas ilgo poveikio preparatas gali suteikti didesnį atsparumą pandeminiam koronavirusui iki vienų metų. Šiuo metu vartojami vaistai suteikia 1–2 mėnesių apsaugą.

FDA yra patvirtinusi tris kitus antikūnių pagrindu sukurtus preparatus, iš kurių du gali būti skiriami po tikėtino užsikrėtimo koronavirusu, siekiant sušvelninti simptomus. Tuo metu „AstraZeneca“ preparato būtų skiriama prevenciškai – žmonėms, kurie gali būti jautresni šiam virusui.

Maisto ir vaistų administracija pabrėžė, kad antikūnių preparatai nėra vakcinų pakaitalas, nes pastarosios suteikia veiksmingiausią ilgalaikę apsaugą. Antikūnių preparatų savikaina yra didelė, o juos sulašinti arba suleisti turi kvalifikuoti medicinos darbuotojai.

Vėliausi bandymai su žmonėmis rodo, kad „AstraZeneca“ sukurtas antikūnių mišinys 77 proc. sumažina COVID-19 simptomų išsivystymo riziką. Daugiau kaip trijų ketvirtadalių bandymų dalyvių imuninė sistema buvo susilpnėjusi dėl vėžio, vilkligės ir kitų ligų, todėl jiems grėsė didesnis pavojus sunkiai susirgti.

Pasak M. Pangalo, bendrovės sukurtas vaistas suteiks „papildomą galimybę, padedančią apsisaugoti nuo COVID-19 – kartu su vakcinomis“. „AstraZeneca“ taip pat planuoja kreiptis į farmacijos priežiūros institucijas Europoje ir kitur, kad jos suteiktų leidimus vartoti šią priemonę.

Antikūnių preparatuose pasitelkiami tokie patys virusus blokuojantys imuninės sistemos baltymai, kokius organizmas natūraliai gamina reaguodamas į infekciją. Taikant šią terapijos priemonę pacientui suleidžiama vienos ar dviejų rūšių antikūnių koncentruota dozė.

Jungtinėse Valstijose tokio pobūdžio vaistų poreikis labai padidėjo praeitą vasarą, ypač Floridoje, Luizianoje ir Teksase, kur nepasiskiepijusių pacientų antplūdis galėjo viršyti ligoninių pajėgumus.

Šiuo metu Jungtinėse Valstijose vartojami pagrindiniai antikūnių preparatai yra sukurti bendrovių „Regeneron“ ir „Eli Lilly & Co“. JAV vyriausybė nupirko didelį kiekį abiejų vaistų ir kontroliuoja jų paskirstymą atskiroms valstijoms.

„AstraZeneca“ nurodė, kad derybos dėl tiekimo vyksta su JAV ir kitų šalių vyriausybėmis. Jeigu bendrovės preparatas būtų patvirtintas, bendrovė būtų pajėgi pagaminti keletą milijonų dozių, sakė M. Pangalas.