Mianmare leidžiamo žurnalo „Frontier Myanmar“ vykdomasis redaktorius amerikietis Danny Fensteris buvo sulaikytas Jangono tarptautiniame oro uoste, kai bandė išvykti iš šalies.

Šiuo metu jis yra teisiamas dėl įtariamo pasipriešinimo kariuomenei kurstymo. Už šį nusikaltimą numatyta iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Per pastarąjį bylos nagrinėjimą pirmadienį Inseino kalėjime Jangone jam buvo pateiktas dar vienas kaltinimas dėl dalyvavimo nusikalstamo susivienijimo veikloje, naujienų agentūrai AFP nurodė jo advokatas Thanas Zawas Aungas.

Už šį nusikaltimą pagal kolonijinių laikų įstatymą taip pat numatyta iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Anksčiau šis įstatymas buvo naudojamas prieš žurnalistus, palaikiusius ryšį su daugybe Mianmaro ginkluotų etninių grupuočių, reikalaujančių iš valdžios didesnės autonomijos ir gamtos išteklių kontrolės.

Antros D. Fensterio bylos nagrinėjimas turėtų prasidėti spalio 15 dieną, nurodė teisininkas.

Jis patikino, kad jo kliento „sveikata gera, tačiau jis neteko šiek tiek svorio“.

JAV valstybės departamento atstovas Vašingtone pareiškė, kad Jungtinės Valstijos yra „giliai susirūpinusios“, ir pridūrė, kad „žurnalistika nėra nusikaltimas“.

„Mes atidžiai stebime Danny padėtį ir toliau darome spaudimą Birmos kariniam režimui, kad jis nedelsiant paleistų Danny“, pareiškė atstovas, pavartodamas buvusį Mianmaro pavadinimą.

„Tai darysime tol, kol jis saugiai negrįš pas savo šeimą“, – pridūrė jis.

„Danny, kaip ir daugelio kitų, sulaikymas liūdnai primena apie besitęsiančią žmogaus teisių ir humanitarinę krizę šalyje“, – teigė atstovas.

37 metų D. Fensteris žurnale „Frontier Myanmar“ dirbo apie metus. Jis buvo sulaikytas gegužės 24 dieną oro uoste, kai ruošėsi skristi į Kvala Lumpūrą, iš kur vėliau turėjo vykti į Detroitą susitikti su savo šeima.

Manoma, kad įkalinimo įstaigoje jis užsikrėtė COVID-19, konferencinio skambučio metu rugpjūčio mėnesį amerikiečių žurnalistams sakė jo šeimos nariai.

Mianmarą neramumai krečia nuo vasario, kai per perversmą buvo nušalinta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi.

Chuntai bandant griežtinti informacijos srauto kontrolę, nukenčia spauda, blokuojamas internetas, atšauktos vietos žiniasklaidos priemonių licencijos.

Mianmare po pučo buvo suimta daugiau nei 100 žurnalistų, 48 iš jų tebėra nelaisvėje, nurodo stebėsenos grupė „Reporting ASEAN“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją