Prancūzų premjeras Jeanas Castexas sakė, kad paprašė Europos Komisijos užimti griežtesnę poziciją, ir pridūrė, jog „jei tai nepadės, mes kreipsimės į („Brexito“ susitarimo) arbitrų kolegiją, kad britai laikytųsi savo žodžio, ir, plačiau kalbant, kvestionuosime visas susitarimų su ES įgyvendinimo sąlygas ir, jei reikės, dvišalį bendradarbiavimą su JK“.

Anksčiau antradienį Prancūzija įspėjo, kad gali nutraukti elektros energijos tiekimą JK priklausančioms Normandijos saloms, siekdama paspausti Londoną dėl žvejybos teisių.

JK atsisako išduoti visas žvejybos licencijas, kurių prašo prancūzų laivai pagal po „Brexito“ įsigaliojusį susitarimą dėl prieigos prie vandenų. Dėl šios priežasties Paryžius yra pasipiktinęs, o žvejai nerimauja dėl savo pragyvenimo šaltinio.

Žvejybos teisės ES laivams JK vandenyse buvo didžiulė kliūtis Londono ir Briuselio derybose dėl prekybos susitarimo po „Brexito“, Britanijai palikus bloką 2021 metų sausio 1 dieną.

Ginčas įsiplieskė gegužę, kai maždaug 50 prancūzų tralerių flotilė demonstratyviai susitelkė prie Sent Heljerio uosto Džersyje – savivaldą turinčioje teritorijoje, kuri kartu su kita karūnai priklausančia teritorija Gernsiu kliaunasi Britanija gynybos klausimais.

Ta protesto akcija peraugo į įtemptą konfrontaciją, į kurią buvo įsitraukę net prancūzų ir britų kariniai laivai.

Vėliau prancūzų žvejai pateikė paraiškas dėl naujų licencijų išdavimo. Vis tik jie skundžiasi varginančiu dokumentų tvarkymo procesu ir reikalavimu įrodyti, kad jie žvejojo JK ir Džersio vandenyse iki „Brexito“, o tai ne visada yra lengva užduotis, ypač mažesniems laivams.

Praėjusią savaitę Londonas pareiškė, kad patenkins tik 12 iš 47 prašymų išduoti naujas licencijas mažiems ES laivams. Tuo metu Džersis išdavė 64 nuolatines ir 31 laikinąją licenciją, bet atmetė 75 prašymus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)