Naujoji griežtosios linijos vyriausybė per surežisuotą mitingą taip pat paskelbė, kad kai kurios valstybės tarnautojos buvo pakviestos sugrįžti į darbą, o neišmokėti atlyginimai bus išmokėti. Tai rodytų, kad jau 50 dienų valdantys islamistai galbūt bando švelninti savo viešą įvaizdį.

Talibano atstovo Suhailo Shaheeno paskelbtame vaizdo įraše matyti dešimtys mokyklinio amžiaus mergaičių, susodintų ant kėdžių ir mojuojančių Talibano vėliavomis. Moksleivės vilki juodai, kai kurios ryši baltas skaras, o kai kurios – užsidėjusios juodus, veidus dengiančius šydus.

„Mergaitės eina į vidurines Chanabade Kundūzo provincijoje“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Dohoje esantis S. Shaheenas, paskirtas Afganistano vyriausybės nuolatiniu atstovu Jungtinėse Tautose.

Tačiau Kabule Švietimo ministerijos pareigūnas Mohammadas Abidas naujienų agentūrai AFP antradienį sakė, kad Talibano laikinosios centrinės vyriausybės politika nesikeičia.

„Vidurinės mokyklos ir toliau lieka uždarytos mergaitėms“, – nurodė jis.

„Jokių suvaržymų“

Tarptautinė bendrija piktinosi Talibanu, liūdnai pagarsėjusiu brutaliu ir despotišku valdymu 1996–2001 metais. Talibai iš esmės visoje šalyje uždraudė moterims ir mergaitėms dirbti ir mokytis, vis labiau varžo afganistaniečių teises.

Iš pradžių Talibanas leido mergaitėms lankyti pradines mokyklas, bet sako, kad nei vyresnės mergaitės, nei jų mokytojos dar negali sugrįžti į vidurines.

Talibanas yra sakęs, kad mergaitės galės sugrįžti į mokyklas, kai tik bus užtikrintas jų saugumas ir griežtas lyčių atskyrimas pagal judėjimo priimtą radikalią šariato interpretaciją.

Praėjusį mėnesį Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas spaudos konferencijoje paskelbė, kad toliau dirbama „dėl moterų ir mergaičių švietimo ir darbo klausimų“. Pasak jo, mokyklos bus vėl „kaip įmanoma greičiau“ atidarytos.

„Reikia daugiau laiko... Reikia instrukcijų dėl to, kaip spręsti jų darbo, jų paslaugų ir jų švietimo [klausimus], nes sistema pasikeitė ir galioja islamo sistema“, – pridūrė Z. Mujahidas.

S. Shaheeno paskelbtame naujienų reportaže valstybinio transliuotojo „Radio Television Afghanistan“ (RTA) reporteris sako, kad „mokyklos mergaitėms atvertos, nėra jokių suvaržymų“.

Tuomet interviu duoda vienas talibas. Jis sako, kad 7–12 klasių moksleiviai, mergaitės ir berniukai, jau yra rajono mokyklose, ir priduria, kad „kol kas niekam nekyla jokių problemų“.

Vienos Kundūzo miesto mokyklos direktorius AFP sakė, kad mergaitės sugrįžo į klases Imamo Sahibo rajono vidurinėse mokyklose.

Kitas mokytojas Kundūzo provincijos sostinėje sakė, kad mergaitės sugrįžo ir į kitas vidurines.

„Mūsų direktorius informavo švietimo valdybą Kundūze ir paprašė instrukcijų, – AFP sakė šis ketvirtos klasės mokytojas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. – Jie atsakė, kad draudimas moksleivėms taikytinas kitoms provincijoms, ne Kundūzo.“

Mokami atlyginimai

Talibanas taip pat apribojo moterų galimybes dirbti.

Kai valdė praėjusį kartą, judėjimas taikė kraštutinę šariato interpretaciją, o šį kartą sako, kad pažanga moterų teisių srityje bus gerbiama „laikantis islamo teisės ribų“.

Tačiau Vidaus reikalų ministerijos atstovas Qari Sayedas Khosti antradienį AFP sakė, kad visi pasų departamento darbuotojai, „įskaitant darbuotojas“, sulaukė prašymo sugrįžti į darbą.

Tuo metu socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame Talibano pareiškime sakoma, kad šiuo metu jau išmokamos algos vyriausybės darbuotojams. Daugelis jų atlyginimų negavo kelis mėnesius.

Pranešimas, kad kai kurios mergaitės Afganistane grįžta į vidurines mokyklas, pasirodė per antradienį minimą Tarptautinę mokytojų dieną.

„Kalbant apie mergaičių švietimą mokytojos moterys Afganistane vaidina dar svarbesnį vaidmenį“, – tviteryje parašė Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) biuras šioje šalyje. Jis paprašė pagalbos, padrąsinimo ir apsaugos mokytojoms.

Kitos Kundūzo mokyklos direktorius, taip pat bijojęs prisistatyti vardu, AFP sakė, kad „kaip tik dabar moksleivės švenčia šią dieną“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)