Gibraltaras yra Didžiosios Britanijos valda Pirėnų pusiasalio pietuose.

27 ES narėms atstovaujanti Europos Vadovų Taryba pareiškime nurodė, kad blokas užėmė derybinę poziciją ir kad Europos Komisija dabar gali pradėti derybas.

„Derybų tikslas yra sudaryti platų ir subalansuotą ES ir JK susitarimą dėl Gibraltaro, atsižvelgiant į Gibraltaro ypatingą geografinę padėtį ir ypatybes“, – sakoma pareiškime.

Gibraltaras nebuvo įtrauktas į praėjusių metų pabaigoje sudarytą ES ir JK prekybos susitarimą, numatantį pagrindą jų santykiams ir ginčų sprendimo mechanizmus.

Gibraltaro gyventojai didele persvara nubalsavo prieš „Brexitą“, o dabar susiduria su didelėmis problemomis, nes jų mažytė teritorija, ekonomikos ir darbo jėgos srityse priklausoma nuo Ispanijos, patiria „Brexito“ pasekmes.

Ispanija, seniai siekianti susigrąžinti šios teritorijos, 1713 metais atitekusios Britanijai, kontrolę, turi darbo susitarimą su JK ir pagal jį nustato tvarką prie sienos su Gibraltaru, galinčiu toliau priklausyti Šengeno erdvei.

Tačiau šis susitarimas ir jo veikimo detalės turi virsti oficialia sutartimi, o tam reikia Briuselio ir Londono derybų.

Gibraltaro vyriausybės atstovas sakė, kad teritorijos vyriausiasis ministras vėliau antradienį turėtų padaryti pareiškimą derybų klausimu.

Pareigūnai Gibraltare ir JK vyriausybėje skeptiškai vertina EK liepą pristatytą ES derybų mandatą ir ypač rūpinasi tuo, kokiu laipsniu Ispanija kontroliuotų sieną, o ES taikytų savo teisę prekių per ją srautui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)