Šalių santykiams pakenkė Australijos sprendimas atsisakyti kontrakto dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo ir pasirinkti amerikietiškus atominius povandeninius laivus.

A. Blinkenas, kuris, kaip manoma, nori pataisyti santykius su Prancūzija po to, kai Kanbera atsisakė susitarimo su prancūzais dėl JAV, Australijos ir Jungtinės Karalystės sukurto naujo gynybos aljanso (AUKUS), savo dviejų dienų Paryžiaus vizito darbotvarkėje iš anksto nebuvo numatęs susitikimo su E. Macronu.

Derybos akis į akį truko maždaug 40 minučių, „bendrai sutarus, kad dabar turime progą plėsti ir stiprinti koordinavimą“, nors „dar liko daug sunkaus darbo“, žurnalistams Paryžiuje sakė Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

Eliziejaus rūmai patvirtino įvykus tokį susitikimą ir nurodė, kad A. Blinkeno vizitas Paryžiuje „prisidės prie pasitikėjimo atkūrimo“.

Praėjusį mėnesį E. Macroną įsiutino žinia, kad Australija atsisako daugiamilijardinės sutarties dėl prancūziškų povandeninių laivų pirkimo ir vietoje jų renkasi amerikietiškus atominius povandeninius laivus.

Prancūzija „dūriu į nugarą“ pavadino slapta vestas derybas dėl naujo strateginio aljanso sudarymo, dėl kurio buvo atšauktas jos povandeninių laivų pirkimas, ir atšaukė savo ambasadorius iš Vašingtono ir Kanberos.

JAV prezidentas Joe Bidenas, kurį galbūt pribloškė tokia E. Macrono reakcija, nuo to laiko bando taisyti padėtį. Praėjusią savaitę valstybės sekretoriaus padėjėja Europos klausimais Karen Donfried, pripažino, kad „rugsėjo 15-osios pranešimas būtų išlošęs iš geresnių ir atviresnių konsultacijų tarp sąjungininkų“.

Anksčiau antradienį A. Blinkenas buvo susitikęs su savo prancūzų kolega Jeanu-Yves'u Le Drianu. Prancūzų ministro atstovė šį valandos trukmės susitikimą apibūdino kaip galimybę „nustatyti etapus, kurie leistų sugrąžinti pasitikėjimą tarp mūsų dviejų šalių“.

Po šio susitikimo jis nuvyko į Eliziejaus rūmus anksčiau numatyto susitikimo su E. Macrono patarėju saugumo klausimais Emmanueliu Bonne, bet „tada turėjo maždaug 30 ar 40 minučių susitikimą akis į akį su prezidentu Macronu“, pranešė JAV valstybės departamento pareigūnas.

Pasak jo, šio susitikimo nuotaika buvo „rimta“. „Nenoriu apibūdinti jų emocijų, bet sakyčiau, kad bent jau mūsų diskusijose ji buvo labai nuoširdi ir draugiška“, – sakė pareigūnas.

Pasak pareigūno, antradienio derybose taip pat buvo kalbama apie Indijos ir Ramiojo vandenyno regioną, bendradarbiavimą Sachelio regione bei Europos Sąjungos ir NATO bendradarbiavimą.

„Ne vien žodžiai“

A. Blinkeno kelionė į Paryžių buvo suplanuota dar prieš konfliktą dėl povandeninių laivų pirkimo. Jame daugiausia turėjo būti kalbama apie Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją (EBPO) – daugiausia turtingų valstybių klubą.

Buvo manoma, kad nesutarimų šešėlis temdys dviejų dienų A. Blinkeno vizito Paryžiuje nuotaiką, JAV pripažinus, kad santykių taisymas „pareikalaus daug laiko ir sunkaus darbo, ir tai reikės parodyti ne vien žodžiais, bet ir darbais“.

Tačiau po J. Bideno pokalbio su E. Macronu telefonu taip pat pasirodė ženklų, kad Prancūzija švelnina savo poziciją.

Po šio pokalbio Prancūzija sugrąžino savo ambasadorių į Vašingtoną, kur jis turėjo susitikti su A. Blinkenu ir J. Bideno patarėju nacionalinio saugumo klausimais Jake'u Sullivanu.

Dabar ir pats J. Bidenas tikisi pasimatyti su E. Macronu, sakė JAV pasiuntinys klimato klausimams Johnas Kerry, taip pat atvykęs į EBPO susitikimą Paryžiuje.

Pirmadienio vakarą transliuotojui BFMTV J. Kerry sakė, kad J. Bidenas klausė jo nuomonės apie nesutarimą dėl povandeninių laivų ir kad prezidentas gerai nežinojo, kokį poveikį jis turi Prancūzijai.

Tačiau E. Macronas vis pyksta ant Australijos, o ilgai planuotas Australijos ir ES derybų dėl laisvosios prekybos ratas buvo atidėtas mėnesiui.

Savo sprendimą dėl povandeninių laivų Kanbera paskelbė prisijungdama prie naujo Jungtinės Karalystės ir JAV aljanso AUKUS. Šis aljansas laikomas vienu iš J. Bideno bandymų atsverti augančią Kinijos ekonominę ir karinę galią regione.

Paryžiuje A. Blinkenas taip pat pirmininkaus Paryžiuje įsikūrusios EBPO susitikimui 60-ųjų metinių proga. Jame bus svarstomi būdai skatinti žaliąją ekonomiką, likus mėnesiui iki didelio susidomėjimo sulaukusių Jungtinių Tautų klimato derybų Glazge.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)